2023. március 24., péntek

Sarra Manning: Londonból ​szeretettel

 



Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen Kardos Lászlónak és az Athenaeum Kiadónak az újabb lehetőséget!

Bevallom a borító alapján nem egy ilyen történetre számítottam, ugyanakkor mielőtt kezembe vettem volna a könyvet a fülszöveget is elolvastam és az már inkább jobban előre vetítette a cselekményt. 

Eleinte az Ahol a szivárvány véget ér című film jutott az eszembe erre a könyvről. Fiatalok szerelméről szól, ami valahogy sosem teljesülhet be, vagy mégis? Ezt persze nem árulom el. 1986-os évtől kezdődik a cselekmény és Londonba kalauzolja el az olvasót, majd egészen a 2021-es évig eljut a történet. Végig követtem, ahogy Jennifer, Jen, Jenny felnőtt, ahogy a személyisége és megjelenése változott, ugyanakkor a másik szereplő Nick is folyamatosan feltűnt a könyvben megmutatva ő hogyan alakult át. 

Második neki futásra sikerült elolvasnom, bármennyire is szerettem volna szeretni ezt a regényt egyszerűen mostanában azt vettem észre, hogy minden film, sorozat teli van értelmetlen káromkodással, ebből pedig már nagyon elegem van. Erre pont egy olyan részhez jutottam a könyvben, ahol két fiatal lány azt ecseteli miért nem lehetnek leszbikusok. Nem fogom idézni, de a mondat ami elhangzik ott annyira közönséges volt, hogy úgy éreztem inkább abba hagyom. 

Nem szeretek negatív véleményt alkotni a könyvekről, mert ez van, hogy nem a regényről szól, hanem arról hogyan látom a világot, és az olvasásélményemet befolyásolja az adott lelkiállapotom, sőt sokszor akár az olvasást megelőző pillanatok (felhúz valaki a héven vagy sem). Ezért is fenntartom, hogy lehet ha egyszer újra olvasom már másként fogom értékelni ezt a történetet. 

Értékelésem: ✯✯✯

                              (3,5/5)

Idézetek:

"De ez már mind a múlté. Az iskola csak egy emlék maradt. Kellemetlen események sorozata, amelyet Jen már kezdett átértékelni, míg nem lett belőle más, mint egy rakás szórakoztató történet, amelyek elfedték kamaszkorának fájdalmait és magányát."

"Átváltozott valaki mássá. Jenből Jennifer lett. Jennifer egy könyvmoly volt. Mindenből a legjobb jegyet kapta. És ki nem állhatta a hülyéket." 


A könyv adatai:

Kiadó:                         Athenaeum Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   480

Megvásárolható:           Athenaeum Kiadó

Borító:                        puha borító

Fordító                     Sárosay-Beck Anita

Sorozat                    Global


Fülszöveg:

London. Kilencmillió ember, kétszázhetven metróállomás. Naponta több ezer véletlen találkozás, első randi, búcsúzás és boldog viszontlátás. Egy város, ahol egy férfi és egy nő húsz éven át képtelen jól időzíteni a dolgokat. A történet 1986 őszén kezdődik, és huszonöt éven keresztül követi nyomon a szereplők életét. Jennifer és Nick kamaszkoruk óta ismerik egymást. Először barátok lesznek, majd egymásba szeretnek, aztán különválnak. A következő években azonban útjaik valahogy mindig keresztezik egymást. A szerző igazi nosztalgikus időutazásra hívja az olvasót, és a történetben a huszonöt évet meghatározó történelmi események is megjelennek. A könyv a barátságról, a szerelemről, a kamaszkori vívódásokról és a felnőtté válás nehézségeiről, vagyis magáról az életről szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése