2023. március 7., kedd

Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve

 

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek és a Partvonal Kiadónak az újabb lehetőséget!

Mióta elolvastam A gesztenyeembert egyre jobban érdekelnek a skandináv krimik is. Ezért is kezdtem az évemet 2020 legjobb svéd krimi díj nyertesével. 

A történet lassan tárul fel az olvasó előtt. Megismerjük a rendőrnőt, az áldozat fiát, a helyieket és egy régi bűntény is felelevenedik a lapokon. Az apró darabkák pedig a végén állnak össze, hogy megmutassák a régi gyilkossági ügy és az új bűntény hogyan függ össze. 

Voltak meglepő részek, de a végét szinte tudtam hova fog kifutni a két esett. A gesztenyeemberrel szemben viszont ennél a kötetnél nem izgultam végig, hogy mi fog még történni, és akkorra hatással sem volt rám, hogy féljek az esti kutya sétánál. Ugyanakkor érdekes krimi történetek voltak, a leírásoknak köszönhetően megelevenedett előttem Svédország. 

Első kötetnek érdekes volt. Nem a krimi szállak hozták a történetet, hanem inkább a lélektani részek. A két bűnesett, az emberek reakciói, maga a családok dinamikája, hogyan reagáltak a bűnre, megbocsátottak vagy épp kitagadták az elkövetőket, ezek adják a keretét a kötetnek. 

Ami viszont nagyot ütött, hogy az írónő a valóságból nyert ihletet, a bűntényekről a végén az utószóban írt. 

Kíváncsi vagyok, hogy a főszereplőnővel mi lesz, ezért hamarosan el is kezdem a következő kötetet. 

Ha szereted vagy kíváncsi vagy a skandináv krimikre ezt a könyvet ne hagyd ki!

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek:

"További öt kilométer ide vagy oda nem számít. Majd ráfogja a lakókocsikra és az útépítésekre, mindenki tudja, milyenek a svéd utak nyáron." (6.oldal)

"Eltátotta a száját, mint aki nem számított arra, hogy gonoszság fog lesújtani a gonoszságára, mint aki azt hiszi, hogy mindent ő irányít, és úgy viselkedhet másokkal, ahogy neki tetszik." (231. oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Parvonal Kiadó

Megjelenés:                   2021

Oldalszám:                   386

Megvásárolható:           Partvonal Kiadó

Sorozat:                        Eira Sjödin

Fordító:                        Petrikovics Edit

Borítóterv                   Földi Andrea

Fülszöveg:

Olof ​Hagström hirtelen ötlettől vezérelve kitérőt tesz a kisvárosba, ahol felnőtt, és ahová húsz éve be sem tette a lábát. Elhanyagolt gyermekkori otthonához érve azonban rossz érzés fogja el: rábukkan az apjára, akit több mint két évtizede nem látott. Az idős férfit megölték.
Eira Sjödin nyomozó nemrég költözött vissza Stockholmból gyermekkori otthonába, hogy idős, demens édesanyját ápolja. A gyanús körülmények között elhunyt idős férfi halálának kivizsgálása során felderengenek előtte gyermekkori rémálmai. Eira mindössze kilencéves volt, amikor a tizenéves Olof Hagström beismerte egy helybéli lány, Lina Stavred meggyilkolását és a holttest eltüntetését. Az eset mély nyomot hagyott a település kollektív emlékezetében és félelemmel töltötte meg Eira gyermekkorát. Olofot soha többé nem látták a városban. Egészen mostanáig.
Vajon Olof ölte meg az apját, Svent? Eira Sjödin hozzáfog Sven Hagström gyilkosának felkutatásához, amely óhatatlanul visszavezeti az évtizedekkel korábbi Lina-ügyhöz. Amire pedig a nyomozás során bukkan, az a települést és a saját családját egyaránt megrendíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése