2020. november 29., vasárnap

2019. július

 Michelle Obama: Becoming / Így lettem


Kedves Olvasó!

Ezzel a poszttal el is érkeztünk a 2019-es júliusi olvasmányaimhoz. Michelle Obama könyvét sokáig tartott olvasni és nem csak azért, mert terjedelmében elég nagy könyv, hanem azért is, mert angolul olvastam. Viszont megérte, hogy végig olvastam, sőt csak ajánlani tudom, mint magyarul, mint angolul is. 

Michelle Obama, mint first lady, Barack Obama feleségeként ismert meg a világ. Ez a könyv viszont bemutatja a fiatalkorát is. Nagyon tetszett ahogy írt a gyerekkoráról, iskolás éveiről, ahogy leírta az iskolai tanácsadóval folytatott beszélgetését. A tanácsadó nem hitt benne, hogy a Princetonra felvennék Michelle-t, míg neki az volt az álma. De nem hagyta, hogy lebeszéljék róla. Küzdött, hajtotta magát és természetesen végül sikerrel járt. Ezt az idézetet akkor mentettem le: 

"A tanácsadóhoz vissza sem mentem, hogy közöljem vele, mekkorát tévedett, hogy mégiscsak Princetonra való vagyok. Egyikünknek sem használt volna. Alapvetően neki nem is kellett semmit megmutatnom. Csakis önmagamnak."

Michelle életszemlélete, gondolkodás módja nagyon tetszett. Elgondolkodtatott, motivált, sőt kicsit formálta is a szemlélet módomat. 

Ezek után megismerkedett Barack Obamával, olvashattam a párkapcsolatukról, ahogy egymást megismerték, megszerették, gyermekeik születtek, majd egymást segítve az Amerikai Egyesült Államok elnöke és first lady-je lettek. Mind a ketten nagyszerű emberek és példaképek. 

Nevettem, sírtam, elgondolkodtam ezen a könyvön. Szerintem érdemes elolvasni. 



Értékelésem: ✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ma már úgy gondolom, ez az egyik legfölöslegesebb kérdés, amelyet felnőtt gyereknek feltehet: “Mi leszel, ha nagy leszel?” Mintha a felnőttség lenne a végállomás. Mintha egy adott ponton valamivé válnánk, és ezzel vége is lenne."

"Azaz, ha elbújunk, és nem határozzuk meg mi önmagunkat, igen gyorsan és helytelenül mások fognak definiálni bennünket."

"Nyugi. Meg tudod csinálni. Majd megoldjuk valahogy."

"Volt valami eredendően megnyugtató egy olyan emberben, aki a lehetőségeit végtelennek látja, aki nem pazarol sem időt, sem energiát arra, hogy feltegye a kérdést, elfogynak-e valaha. Barack keményen és kötelességtudóan megdolgozott mindenért, amit most megkapott, de az eredményeit és haladását nem mérte másokéhoz, mint oly sokan az ismeretségi körömben – és ahogyan időnként jómagam is. Néha úgy tűnt, észre sem veszi az élet óriási mókuskerekét, és azokat a materiális javakat, amelyek megszerzésére egy harmincas éveiben járó jogásznak elvben törekednie kellene, az autótól kezdve, amit nem szégyell, a külvárosi kertes házig vagy egy menő lakásig Chicago üzleti negyedében."

"Ha egy ajtó kinyílt előttem, én is kitártam az enyémet mások előtt. Végezetül ennyit szeretnék mondani: hívjuk be egymást azokon az ajtókon! Talán így kevésbé fogunk félni, kevesebb téves előfeltevést fogalmazunk majd meg. Szabaduljunk meg az előítéletektől és az általánosításoktól, mert csak fölöslegesen megosztanak! Így könnyebben rátalálhatunk mindarra, ami közös bennünk. Nem az a lényeg, hogy tökéletesek legyünk, vagy hogy mit érünk el. Hanem az, hogy erőt jelent, ha megismerhetnek és meghallgathatnak mások, ha megvan a saját történetünk, ha hiteles hangon szólalunk meg. Az pedig kivételes kegyelem, ha hajlandók vagyunk megismerni és meghallgatni másokat. Azt gondolom, így lehetünk többek."

"Valamivé válni – számomra ez nem a valahová elérkezésről vagy egy meghatározott cél eléréséről szól. Inkább mozgásnak hiszem, a fejlődés eszközének. Lehetőség arra, hogy folyamatosan a jobbik énünkhöz érjünk el. Az utazásnak sosincs vége.

Ez az egész egy folyamat, szakaszok egy út mentén. Türelemre és keménységre is szükség van, ha valakivé akarunk lenni. Azt jelenti, soha nem felejtjük, hogy mindig lehet többet tenni, fejlődni."

 

Fülszöveg:

Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza

Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki.

Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte.

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése