2021. augusztus 17., kedd

2021. augusztus

Jane Austen: Catharine


Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen a Lazi Kiadónak  a lehetőséget!

Tavaly olvastam a Szerelem és barátság című Helikon zsebkönyvet, ami Jane Austen meg nem jelent könyveit gyűjtötte össze. Ugyanakkor a Helikon kiadó két kötetben válogatta össze ezeket a műveket, a másik kötet Catharine néven jelent meg és már régóta nem lehet kapni. Emiatt nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy a Lazi kiadó gondozásában egy sokkal gyönyörűbb borítóval augusztusban megjelent Jane Austen könyve. 

Az első történet a címadó is egyben. Catharine útja nagy részben emlékeztetett Jane Austen stílusára, ugyanakkor irónia, fanyar humor is megjelent benne.  A következő iromány viszont ismerős volt, majd az utána lévő is, így elővettem a Szerelem és barátság című könyvet és meglepődésemre a Lazi kiadó gondozásában a két kötet egyben jelent meg, ami szerintem sokkal jobb lett. 

A könyv nem tipikus Jane Austen történeteket rejt, aki a Büszkeség és balítélet féle regényeket keresi nem biztos, hogy meg is kapja. Ezek a korai, rövid írások inkább humorral, sok iróniával és a társadalomkritikával vannak színezve. Különleges történetetek és nagyon élveztem olvasni őket, jó az írónő egy más fajta íróistílusával is találkozni. 

Csak ajánlani tudom Jane Austen rajongóknak, ugyanakkor azoknak is, akiknek eddig nem tetszettek az írónő könyvei. 💗 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézet: 

„Fitzroy nem helyeselte a frigyet az ifjú pár zsenge kora miatt, lévén Rebecca csupán harminchat esztendős volt, Roger kapitány pedig nemrég múlt hatvanhárom. Hogy legyőzzék az anyai ellenkezést, megállapodtak abban, hogy várnak még egy ideig, míg mindketten idősebbek nem lesznek”

Fülszöveg:

Jane Austen irodalmi hagyatékában jó néhány, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszem maradt. E mulatságos, rövid írások is híven tükrözik, hogy írójuk élénken érdeklődött a regény műfaja iránt: kifigurázta a cselekményt, a szokványos jellemeket, a stílust és a nyelvezetet. A szereplők könnyedek, jókedvűek, szemtelenek és odaadóan rajonganak tulajdon személyükért.

A címadó Catharine, avagy a lugas Jane Austen íróvá érésének meghatározó mérföldköve, és igényes kísérlet a komoly nagyregény megírására. A Frederic és Elfrida igazából a hagyományos regényműfaj és a bonyolult illemszabályok „gyorstalpaló” tanfolyama. A Jack és Alice egy iszákos, az Evelyn egy falánk hősnőt mutat be, a Henry és Eliza pedig a feje tetejére állítja a megszokott regényhős történetét. A szépséges Cassandra a szentimentális regény paródiája, míg az Amelia Webster című levélregény huncut karikatúrája a leánytestvérek közötti versengésnek.

Austen ezeken a történeteken, és még további rövid, gyakran befejezetlen műveken keresztül mutatja be, miként vélekedik a nevetségességről az életben és a regényekben – s mindezt rendkívül szórakoztatóan teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése