2022. július 20., szerda

2022. július

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Mörk Leonórának és a Jaffa Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a könyvet!

Tavalyi évem egyik kedvenc olvasmányom volt A fényfestő és sokan ajánlották Bauer Barbarától A leggazdagabb árva című könyvet. Fülszöveg elolvasása után úgy éreztem el kell olvasnom ezt a kötetet is, hiszen nagyon szeretem az igaz történeteket. 

A cím utal a főszereplőnőre Wenckheim Krisztina grófnőre, akinek az édesapukájáról mintázta Jókai Mór az Egy magyar nábob főhősét. Krisztina még kisgyermek volt, amikor elveszítette az édesanyját, s nem sokra rá hőn szeretett édesapja is eltávozott. A kislánynak meg kell őriznie az örökségét és Antal József, az apja nyomdokaiba lépnie. Ez a kötet szól egy lány felnövéséről, egy különleges hölgy útkereséséről, ugyanakkor szerelemről, barátságról, hűségről és veszteségről. Kedves történet, mely megőrzi a múltat, visszaröpít egészen 19. század második felébe, a gazdag leírások által. 

Bauer Barbara rajongóknak kötelező darab. 


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"- Krisztinának gyermektársaságra van szüksége, nem csak nevelőkre, csúnya papokra - mutatott magára - és olyan öregasszonyokra, mint kegyed.
- Vigyázzon a szájára, atyám! - nevetett Katalin, noha pontosan tudta, mennyire igaza van a plébánosnak."

"Krisztina egész nap Selymessel, a kiscicával játszott. Szegény jószágnak odakint lett volna a helye, mert a betyároknak és az állatoknak kívül tágasabb, de az ítéletidő és a kislány könnyei még az oly szigorú nagymama szívét is meglágyították."

"- Rendben. De ígérj meg nekem valamit! - nyúlt a lánya álla alá a gróf. - Ne várj rám! Játssz, tanulj, nevess sokat, de ne várj! Jövök, amint tudok. Ne vedd el magadtól az időt várakozással."

"- Papbácsi - szólalt meg. - Ha Isten ilyen gondos, hogy méheket adott az embereknek, és csodával határos módon megóvta Ambrus életét, akkor az én szüleimet miért nem védte meg? És miért hagyta, hogy árva legyek? - majd megállt, és könnyes szemmel feltett még egy kérdést. - Ki vagyok én nélkülük?"

"- Ez a Jókai írt egy regényt. A nábobról. Tudja, kiről mintázta a főurat, aki úgy élt birtokán, mint egy indiai fejedelem?  
- Kiről? 
- Aki egy hiú és nagyravágyó polgárlányt vett feleségül? Aki öreg férjével roppant gazdagságot és nagy nevet kapott? És mit gondol, Benedek atya, mit kapott a bolondos öreg gróf nászajándékba az egyik rokonától? 
- Ha jól sejtem, egy koporsót - felelte a plébános rosszat sejtve."

"- Tudja, adni abból, ami felesleges, az szép, de nem érdem. Adni a szükségesből, amennyi csak telik, az nemes cselekedet. Kegyed édesanyja ilyen volt, akkor is adott, amikor még nem volt semmije. És a gróf úr is ilyen volt. Erején felül is adott. És kegyed is ilyen. Éppen olyan jó, mint a szülei. Hát persze hogy az ő gyermekük! Az ő szerelmük nemes szívű gyermeke!"



A könyv adatai:

Kiadó:                           Jaffa Kiadó

Megjelenés:                     2017.

Megvásárolható:              Jaffa Kiadó

Oldalszám:                     338

Borító:                          Puhatáblás


Fülszöveg:

A ​leggazdagabb árva egy kislány története, aki születésekor mesés gazdagságot, grófi címet és a fényűző élet ígéretét kapja. Egy kislányé, aki születése után nem sokkal elveszíti az édesanyját, elveszíti azt az embert, aki a legtöbbet adhatná neki.
Krisztina édesapja az ország egyik legtekintélyesebb főura, a kígyósi uradalom gazdája, aki súlyos betegségéből csodával határos módon felépül, így nem halálhíréről értesül a rokonsága, hanem esküvői meghívót kaphat kézhez. Az édesapa feleségül veszi kulcsárnője lányát, amivel megbotránkoztatja az örökségre ácsingózó rokonságot. Az esküvő napján hatlovas hintó érkezik a kastély elé, benne a nászajándékkal: egy fekete koporsóval.
Amikor aztán Krisztina háromévesen árván marad, nemcsak a családi viszályok nehezítik meg az életét, de a gonosz pletykákat terjesztő rosszakarók is. Bár szerető nagymamája és gondoskodó gyámja mindenben támogatják, Krisztina sokáig hiába keresi a helyét. Kérdések és kételyek gyötrik: ki is ő valójában, és mi dolga a világban?
Vajon megtalálja-e Krisztina a saját útját és a belső békéjét? És a szerelmet, azt a férfit, akinek megnyithatja szívét, és nem kell azon gyötrődnie, hogy vajon őt magát, vagy csak a vagyonát akarja?

Bauer Barbara új regényének központi alakja a műveltségéről és jótékonykodásáról ismert Wenckheim Krisztina grófnő, Sisi császárné palotahölgye. Wenckheim Krisztina édesapjáról, Antal József grófról mintázta Jókai Mór az Egy magyar nábob főhősét. A magával ragadó regényben a 19. század második felének Magyarországa színes, érzékletes világa tárul elénk: megelevenednek előttünk a nemesi uradalmak hétköznapjai és fényűző ünnepei, a kiegyezés korabeli Pest-Buda mozgalmas élete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése