2022. július 27., szerda

2022. július

Juhász Bettina · Miklós Andrea · Pető Dorina: Mélylevegő ​Projekt: Elmerülő
Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban



Kedves Olvasó!

Szinte a kezdetektől követem instagramon a Mélylevegő Projektet. Szeretem azt a magas színvonalat, amelyet a kezdetektől fogva képviselnek. De bevallom először tartottam a könyvtől, hogy vajon azt a sok fantasztikus bejegyzést hogyan tudták egy kötetben összehozni. Végeredményben nem csalódtam, sőt nagyon tetszik!

Az instagramon megjelenő kreatív képek, tartalmak vissza köszönnek a könyvben. Nagyon tetszik a borító, hogy minden oldal a Mélylevegő Projekt stílusát tükrözi. Sok posztjukat olvastam az instagramon, ugyanakkor azok a bejegyzések még több tartalommal kerültek a könyvbe. Ami kimondottan tetszik, hogy QR kódókkal tartották fent az érdeklődésemet. Ezek a kódok, hol az instagram-ra, az egyik bejegyzéshez vezetett, hol pedig a youtube-ra, ahol énekesnők dalait mutatta meg, amik megírásához saját betegségeik is ihletet adtak, volt gondolatnapló is, aminek a kitöltésével összeszedhetjük a gondolatainkat.  

Imádtam minden egyes résznél az emlékeztető üzeneteket. 

Ebben a könyvben mindenki megtalálhatja a számára fontos üzenetet. Elmélyedhet a mai világ lelkibetegségeiben, ezzel nem csak a környezetünkben lévő emberekre, hanem magunkra is oda figyelhetünk. Felismerhetjük a jeleket és tanácsokat is kapunk a könyvben, hogyan tudunk segíteni másokon. Természetesen, ahogy az összes lelki segítő könyv, úgy ez sem pótolhatja egy szakember segítségét, ugyanakkor szerintem segíthet a helyes irányba elindulni. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ne feledd: mindannyian másként reagálunk a minket érő traumákra. Nincs egy standard válasz arra, hogyan kellene érezned, vagy miként kellene gondolkoznod róla, válaszolnod rá. Ne légy túl szigorú magaddal! A reakcióid normálisak egy abnormális eseményre."

"Vannak napok, amikor a legnagyobb elvárható teljesítmény magadtól az, hogy túléled a napot. Ez rendben van."

"Összességében akkor beszélünk egészségtelen szorongásról, ha az megnehezíti vagy megakadályozza a munkavégzést, iskolai teljesítményt vagy a társas kapcsolatokat. A WHO jelentése szerint a szorongásos zavarok a leggyakoribb mentális zavarok világszerte."

"Földelés
Lélegezz be mélyen az orrodon, majd ki a szádon át. Közben figyelj:
- 5 dologra, amit látsz
- 4 dologra, amit meg tudsz érinteni
- 3 dologra, amit hallasz
- 2 dologra, aminek érzed az illatát
- 1 dologra, amit tapasztalsz

Így nyugtasd meg magad az őt érzékszerved segítségével"

"Alapszabály:
A "Nyugodj meg!" felszólítás nem segíti elő a megnyugvást."

"Ne feledd! 
Az, hogy alkalmanként hibázol, nem törli el a korábbi és jövőbeli eredményeidet. A legjobb kapus is kaphat gólt, a legkiválóbb ügyvéd is veszíthet el ügyet, a legismertebb szakács is sózhat el ételt."

"A hibázás a munka és az élet természetes velejárója. Ne hagyd, hogy a hibák határozzanak meg! Tanulj belőlük, és haladj tovább."

"Az üresség, amit érzel, el fog múlni."

"A szenvedés görcsös elkerülése szenvedés. A küzdelem elkerülése küzdelem."

"Önmagad megismerése az egyik legjobb befektetés, amit a magaddal és másokkal való kapcsolataid fejlesztése érdekében tehetsz."

"A segítségkérés nem gyengeségből fakad, hanem egy hatalmas erőből - a felismerésből, hogy szükséged van rá."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Libertine Kiadó

Megjelenés:                   2021

Oldalszám:                   276

Borító:                        Puhatáblás

Illusztrálta::                   Pálovics László

Megvásárolható:          Libertine könyvesbolt


Fülszöveg:

Normális, ​ha így érzek?

Ha eszedbe jutott már ez a kérdés a benned, veled vagy körülötted zajló események hatására, talán nem ismeretlen számodra a Mélylevegő Projekt, az a fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában.

Most az online térből kilépve, az Elmerülőben adják közre tudásukat a leggyakoribb mentális betegségekről, a napjainkra jellemző pszichés problémákról, valamint a mentális egészség megőrzésének lehetőségeiről, miközben nem maradnak el a tőlük megszokott hasznos emlékeztetők, gyakorlati tippek és tanácsok sem. A kötetben a depresszió, a szorongás vagy a pánikzavar mellett olyan kevésbé ismert, ám sokakat érintő jelenségeket is bemutatnak, mint az imposztorszindróma, a gaslighting-effektus, a mérgező pozitivitás vagy az érzékszervi túlterhelés.

Az Elmerülőt haszonnal forgathatják mindazok, akik szeretnék jobban megérteni a saját, belső világukat, vagy kíváncsiak arra, mi zajlik a másik emberben, akik valamilyen mentális betegséggel küzdenek, vagy ismernek olyat, aki ebben érintett, és azok is, akik fontosnak tartják mentális egészségük védelmét.

A Mélylevegő Projekt 2020 óta oszt meg edukatív tartalmakat ismert és kevésbé ismert pszichológiai jelenségekről különböző online platformjain. A projekt nemcsak az ismeretterjesztésre, valamint a lelki egészség támogatására fókuszál, hanem fellép a mentális betegségekkel élőket övező megbélyegzés ellen is. Jelenlétük, legyen az online vagy offline, olyan támogató közösséget hív életre, amelyben senki sincs egyedül a problémáival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése