2020. december 2., szerda

2019. július

Rejtő Jenő - Kocsmáros Pál: Az elátkozott part ; A három testőr Afrikában


Kedves Olvasó!

Kocsmáros Pál 1965-ben megrajzolta Rejtő Jenő történeteit, majd 2002-ben Garisa H. Zsolt átdolgozta és Varga "Zerge" Zoltán átszínezte. Nagyon tetszettek, ahogy Rejtő szereplői megelevenedtek a lapokon. Vicces figurák, a történetek pedig maga vicce mivoltukban megmaradtak. 

2020-ban Rejtő Jenő által megírt Az elátkozott part és A három testőr Afrikában című könyveket is elolvastam, így össze tudom hasonlítani a két műt. Bár a képregényekbe természetesen minden nem kerülhetett bele, mégsem éreztem hiányt, mert a lényeges dolgok tökéletesen ábrázolva lettek. 

Ez a két történet összekapcsolódik, a főszereplők megegyeznek. Vicces neveik, történeteik nagyon jól ki tudnak kapcsolni. Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz a főszereplők, a három jó barát, akik mindenféle bajba bele keverednek. Csülök szemszögéből ismerjük meg a történeteket, aki lássuk be annyira műveltnek adja elő magát, de természetesen ez nem annyira felel meg a valóságnak. De az is igaz, hogy Török Szultán leveleinél már semmi sem volt durvább. Rendesen keresni kellett a helyesen leírt szavakat, ami persze csak még viccesebbé tette a történeteket. Nagyon tetszett, ahogy Tuskó Hopkins minden szorult helyzetre talált valami megoldást, még ha az ruha lopást is eredményezett. 

A vége, mint minden Rejtő Jenő történetnek természetesen a boldog befejezés. Az egyik szereplő elnyeri kedvese hű szerelmét, esküvőt rendeznek. A rosszak pedig megkapják kiérdemelt büntetésüket.


 

Értékelésem: ✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Büntetésének kitöltése után dr. Kvasztics mint orvos és morfinista a kikötőben helyezkedett el. Itt nem bürokraták élnek. A diploma mellékes, fő a tudás. És Kvasztics igen sokat tudott! Elsősorban hallgatni. Jól tudjuk, hogy feltétele a gyógyításnak az orvosi titoktartás. Aki ma kivesz egy revolvergolyót valakiből, az ne hozza összefüggésbe a kezelést a másnap megjelenő hírlapok rendőri jelentéseivel, és ha megpillantotta a beállott halált, ne törődjön vele, hogy a pácienst hol helyezik örök nyugalomra.
Ezt nevezik orvosi titoktartásnak."

"Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a balkezeseimet tisztelik a Jeges-tengertől az Indiai-óceánig, és Melbournben még ma is mindenki ismeri Takamakut, aki a Pampák vad bikája néven járta – mint hivatásos ökölvívó – a világot, de amióta egy balkezes egyenesemmel szembekerült, díszműáruk és képes levelezőlapok terjesztésével foglalkozik."

"– De… hogyan fognak hozzá?… Nincs se pénz, se felszerelés.

– Én majd mindent lopok – bíztatta Tuskó. – Gazdasági ügyekhez értek."


"– Nézd, Tuskó – mondtam. – Ez nem mehet így tovább. Hogy odaégeted a levest, rendben van. De hogy kerül a feketekávéba só?…
– Jól adod. Éppen tésztának való retket sóztam, amikor a néger beejtette a pipáját a kávéba. Azt kellett kihalászni, hát belenyúltam sós kézzel… Mi jobb a kávéba, só vagy pipa?"

"az utolsó napokban kissé javult a koszt, mert Tuskó Hopkins egy szakácskönyvet szerzett valahol."
                        
  ~~~~~~~~~~
"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban."

"GRAND HOTEL
Ötórai gabonapálinka
Esténként az úri közönség verekszik
Kitűnő széklábak! Megbízható elsősegély!
Belépés díjtalan! Kilépés bizonytalan!"

"– Beszéljen világosan, mert megjárja!
– Uram, ha ez nem világos beszéd, akkor mit fog szólni egy óra múlva? Most hét óra tizenöt van. Nyolc óra húszkor tökrészeg leszek, és minden kérdésre népdalokkal felelek.
– Ezt ilyen pontosan tudja?
– Vasútnál első a pontosság. Hét óra harminckor indul egy teljes üveg, ennek csatlakozása van a nyolchúszas pálmaborhoz. Kilenc óra tízkor befut egy személy.
– Miféle személy?
– Egy arab nőszemély. Elágazó italkeveréket hoz kétféle pálinkából. Kilenc negyvenötkor dühöngök. Ezért különös, hogy ebben a nyugodt időszakban nem tart értelmesnek. Ilyenkor még mindenkit felismerek."

"A katonák hangulata nyomott; egy ilyen büntetőhadjárat ugyanis, nem kimondott életbiztosítás. Erre, a hajó menzáján, az első menázsiosztásnál történő események adnak megcáfolhatatlan bizonyosságot. Később a kihallgatáson többen is állítják, hogy az étel nem rossz, csak ehetetlen..." 


Fülszöveg Az elátkozott part

A megdönthetetlen erkölcsi tanulságot már a képregény első lapjain leszögezi az elbeszélő (aki a költői szépségű Csülök névre hallgat, ha akar): jóérzésű ember ne menjen lopni az anyja névnapján, mert hamarosan a légióban találja magát. Ott pedig Potrien őrmester furcsa felfogása teszi igen nehézzé a szabad mozgást. Ez azonban nem akadályozhatja meg hősünket és kedves barátait semmiben… Így aztán beleártják magukat egy eltűnt expedíció és egy halálra ítélt kapitány sorsának bonyodalmaiba.


Fülszöveg A három testőr Afrikában:

Rejtő Jenőt utánozhatatlan humora, mesteri mondatfűzése, egyedi, könnyed stílusa a magyar irodalom egyedülálló jelenségévé avatja. Az elátkozott partból megismert különítmény most újabb sötét rejtélyek nyomába ered. Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz és a Török Szultán - ki ne ismerné e neveket? - izgalmas és halálos veszélyeket rejtő utakon ér el az igazság kiderítéséig. A kedves olvasó meg közben vissza-visszatérő nevetőgörcsöket kap...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése