2021. december 20., hétfő

2021. december

100 szóban Budapest 2021

Kedves Olvasó!

100 szóban Budapest történetíró pályázatot 2018 óta követem figyelemmel és az eddig megjelent poket zsebkönyveket azóta is gyűjtöm. 

Általában mindig találok kedvenc műveket, olyanokat amik megnevetettnek, elgondolkodtatnak, az első 2018-as poketben az egyik történet még könnyeket is csalt a szemembe. Ha az eddig megjelent zsebkönyveket nézzük az újdonság erejével egyértelműen a kedvencem a 2018-as kötet lett. 

Az újabb történetek minden évben új pályázati elbíráláson mennek keresztül, sosincs ugyanolyan novella, mégis mindegyik megegyezik egy dologban valahogy kapcsolódnak Budapesthez. Idén több vers is bekerült, amik tetszettek. 

Na, de ebben a könyvben egy maradt meg bennem igazán, hogy a Paralel feloldozások című novellát én nem a végére, hanem az elejére tettem volna. Egyébként most is sok történetet kifotóztam, hogy meglegyenek, ha néha kedvet kapok és újra olvassam őket. Egy szó, mint száz eddig is gyűjtöttem ezeket a zsebkönyveket és ezután is fogom. 

Kedvenc 100 szóban Budapest 2021 novellák: 

Baranyai Barna: Fontos kérdések
Szilágyi Magdolna: Ismeretlen hívás
Dúl Tamás: Két éjszaka
Farkas Zsuzsanna: Paralel feloldozások
Kósa Mónika: Budapesti mese

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

 "Egy évig lestük otthonainkba bezárkózva, hogy az Apokalipszis Lovasai biciklis ételfutárok képében száguldoznak a város kiürült utcáin. Jó újra birtokba venni közös tereinket - itt, ezekben a történetekben is. Él magyar, áll Buda még, össze tudjuk rakni a Margit-szigetet. Jó olvasni, hogy a különbségeken túl mennyire hasonlóan gondolkodunk k a városról; ő is ott lett szerelmes, őt is ott hagyták el, ő is észrevette: megállt az óra az Oktogonon. Mindig éjfél van és mindig dél. Jó engedni a 100 történet ritmusának - újra birtokba vesz minket Budapest."

Fülszöveg:

A „100 szóban Budapest” egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak és nem városlakóknak egyaránt szólt. Nem sok szabály volt: a beküldött történetek legfeljebb 100 szóból állhattak és valamilyen módon Budapestről kellett szólniuk. A zsűri tagjai Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró, a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje, Szemes Botond irodalmár és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó. A nyertes műveket kortárs magyar grafikusok illusztrálták. A legjobb 100 írás pedig megjelent POKET zsebkönyvben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése