2020. november 23., hétfő

2019. április

 Anne Brontë: Agnes Grey


Üdvözöllek az oldalamon kedves Olvasó! 

Ma a legkisebb Brontë nővértől hoztam el az első könyvét. Úgy vettem észre, hogy a három nővér közül Anne kapott a legkevesebb figyelmet. Ha a Brontë nővérekről van szó, hamarabb jut az emberek eszébe Charlotte vagy Emily, pedig a húguk is elég tehetséges volt. 

Ez a könyv abban a korban nem váltotta ki az emberekből a várt tetszést. Sőt olyan vádakkal illeték, hogy Jane Austen írói stílusát próbálja leutánozni. 

Véleményem szerint ez a könyv csak bemelegítés volt az igazi, nagy könyv előtt. 
Ahogy a történet elkezdődött és kiderült, hogy a főszereplőnő nevelőnőnek áll aggódtam, hogy Charlotte Brontë Jane Eyre című könyvére fog hasonlítani. Nem így lett. 
Agnes Grey, ahogy a neve is utal rá, egy szürke kisegér. Anne a nevelőnő szemén át látatja az akkori kort, erős társadalomkritikát alkotva. A történetben erős ellentétekkel találkoztam. A szegénység kontra gazdagság áll elsőnek szembe. Ebből kifolyólag a gazdagok lettek az érzelmileg sekélyesek, műveletlenek, de szépek, míg a szegények a műveltek, vallásosak, ám de csúnyák is. A szellemi és lelki érték áll szemben az anyagi javakkal. 
Szereplők kevésbé képesek változásra. Aki a történet elején rossznak tűnt, az a végén is az maradt. Egyedül Agnes kezd el megváltozni, tapasztalatokat szerezve felnőni. 




Értékelésem: ✯✯✯✯✯
                   
           (5/5)


Idézetek:

"Minden igaz történetnek van valami tanulsága, ámbár némelyikben nehéz meglelni e kincset, s ha megleljük is, gyakran oly csekélynek bizonyul, hogy a száraz, összezsugorodott bél nem kárpótol bennünket a dió feltörésének fáradságos munkájáért."

"(…) a kőtől nem várhatod el, hogy olyan formálható legyen, mint az agyag."


Grey kisasszony különös teremtés; sohasem hízeleg, sohasem dicsér nagyon; de ha kedvezően szól róluk vagy bármilyen tulajdonságukról, akkor biztosak lehetnek benne, hogy helyeslése őszinte.


"– Ha tökéletességet keres, azt sosem fogja megtalálni.
– Nem azt keresek… nincs hozzá jogom, hisz magam is oly távol állok tőle."



Fülszöveg:

Agnes Grey egy észak-angliai lelkészcsaládban, egyszerű, de szerető környezetben nő fel, ahol a szellemi és lelki értékek mindig fontosabbak az anyagiaknál. A féltve dédelgetett legkisebb lány, hogy segítse a szüleit, nevelőnőnek szegődik gazdagabb családokhoz, hogy az otthon megtanult elvekre nevelje a rábízott gyerekeket. Miközben keserű leckéket kap „az oktatás művészetében”, érett, önálló személyiséggé csiszolódik, aki egyre inkább képessé válik arra, hogy a maga kezébe vegye sorsát… – Anne Brontë önéletrajzi ihletésű regényében feltárul a 19. század derekának Angliája, ahol a régi minták és korlátok még fennállnak ugyan, de az emberek már új eszmények felé fordulva siettetik a változás eljövetelét. A méltán híres mű szerzője erről a változó korról és egy bátor, hétköznapian küzdelmes sorsról mesél őszinte érzékenységgel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése