2022. június 18., szombat

Rényi Ádám Margó feszt könyvbemutató

Kedves Olvasó!

Idén először eljutatottam az Ünnepi Könyvhétre és a Margó Irodalmi fesztiválra is. A könyvhétről korábban írtam, most pedig a két bejegyzésben, a két Margó fesztes élményemről szeretnék írni Nektek. 💖

Pénteken Finy Petra beszélgetett Rényi Ádámmal a nem rég megjelent második novellás kötetéről A bezzeggyerek és más felnőttmesék című könyvről. (Erről a könyvről korábban itt írtam).

Finy Petra nagyon jó kérdéseket tett fel Rényi Ádámnak, kezdésképpen arról volt szó, hogy a mai világban már mindenki figyelemzavaros, könnyen elterelődik a koncentrációnk és vajon eme változás állt a novella műfaj megválasztásakor. Bár sajnos nem tudom szó  szerint Petrát idézni, de a választ már annál inkább, ugyanis Rényi Ádám csak annyit fűzött hozzá, hogy ő is figyelem zavaros. Miután a hallgatóság abba hagyta a nevetés Ádám hosszabban is ecsetelte a műfaj választást. 

Finy Petra megemlítette, hogy ezek a novellák olyanok, mint az irodalmi bonbonok. Összehasonlították Rényi Ádám első és második novellás kötetét. Az író úgy érezte, hogy A bezzeggyerekben már inkább az érzelmek kiváltása, érzelmi hullámvasút volt jellemző, ami már nem kényszeresen jött. Arról is szó esett, hogy sok író hatással volt a novellákra, pl Örkény meglepetésben, míg Dahl a meghökkentésben, ugyanakkor már inkább a saját írói hangját követi. 

A bezzeggyerek és más felnőtt mesékben nagyobb szerepeket kaptak a nők, mint az Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek című novellás kötetében. Ebben pedig a családja, felesége, két kislánya, és a húga is hatással voltak rá. 

Náray Erika pedig az Anya és A hosszú élet titka című novellákat is felolvasta. Már gyerekkorom óta imádom Náray Erika hangját, annyira fantasztikus élményt adott most is ehhez az eseményhez!

Végül szóba került a 3. kötet lehetősége. Sajnos Rényi Ádám még nem gondolkodik rajta, örül annak, hogy lett második könyve, ami az első kötetet ért szeretetteljes fogadtatás miatt jöhetett létre. A jó visszajelzések erősítik, segítik az ihletet. Szóval, ha Rényi Ádám rajongó vagy ne felejtsd el véleményedet több platformon is hangoztatni. 😉

Élménybeszámolómat most azzal zárom, hogy amilyen szórakoztató volt olvasni A bezzeggyereket, olyan szórakoztató volt hallgatni a könyvbemutatót. Ha tehetitek mindenképpen látogassátok meg ezeket az eseményeket, nagyon sokat tudnak adni az olvasásélményhez. 💖

Na meg, el ne felejtsem a könyvbemutatók után szokott lenni dedikálás is. Én ezt most kihagytam, mert korábban már kaptam dedikálást, de azért készítettem egy lesifotót. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése