2021. augusztus 24., kedd

2021. augusztus

Gárdos Péter: Hajnali láz

Kedves Olvasó!

Szabados Áginak köszönhetően újabb lenyűgöző könyvet foghattam a kezembe. Sőt a boltjának a Libertine könyvesbolt és az Open Books Kiadónak, valamint Gárdos Péternek köszönhetően egy gyönyörű, gyűjtői változatot vehettem meg. Ebben a számozott és az író által dedikált könyvben fényképek és dokumentumok is megjelennek, amik még különlegesebbé tették ezt a regényt. 

Nagyon élveztem hallgatni Gárdos Péter és Szabados Ági beszélgetését a könyvvel kapcsolatosan, így lentebb beszúróm azt a youtube felvételt. 😊 Csak ajánlani tudom, hogy Te is megnézd, sokat tud adni az olvasás élményéhez. 

Na, de most már mesélek a történetről is. Rögtön belopta magát a szívembe, ahogy Gárdos Péter szülei megismerik egymást levelezéseik útján és természetesen egymásba is szeretnek. Ez a könyv a szeretet útjáról szól, ami meggyógyít, ami segít túlélni. 

Érdekes volt mind a két szereplő szemszögéből megismerni az eseményeket, tragédiákat és örömöket látni. Bár egy része a könyvnek fikció olvasása közben minden történés valósághűnek hatott. Ez a regény nem magát a II. világháborút, a lágerek borzalmait, a nácik kegyetlenségét írja meg, hanem azoknak az embereknek a sorsát, akik túlélték a holokauszt. Nagyon kevés regény olvastam, ami főleg a szörnyűségek utáni gyógyulásról szól. 

A történetben van szerelem, ármány, fordulatok, boldogság, szomorúság és küzdelem. Nagyszerű regény és csak ajánlani tudom, hogy Te is elolvasd! 💖

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ha majd fiad lesz, kisöcsém, tanítsd meg,
hogy az igazság nem puska meg revolver,
s nem az javít a világ szenvedésén
a rakétaágyú hogy milyen messze hord el.

S a játékboltban, kisöcsém, fiadnak
ne katonát végy, a fehér játékpolcon
fakocka álljon, hogy már kiskorában
gyilkolás helyett építni tanuljon!"

„Az írás fiziológiai gyönyörűséget okozott, segített a dolgok mélyére látni, ráadásul őszintén érdekelték a női sorsok.”

"Nem szeretem az aranyat, mindig arra kellett gondolnom, hogy mennyi idegen, aljas és gonosz indulat tapad hozzá. De ezt a két gyűrűt szeretni fogom, hiszen a Te véred áramát kapcsolja majd az enyémhez…"

"– Ő az igazi.
– Honnan tudod?
– Egyszerűen tudom."

Fülszöveg:

Egy ​levélköteg 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.
„Szüleim, Miklós és Lili hat hónapon át, 1945 szeptemberétől 1946 februárjáig leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. A levelek létezéséről ötven évig nem tudtam. Azután Apám halála után Anyám, szinte mellékesen, két formás levélköteget nyújtott át, búzakék és skarlátszínű selyemszalaggal összekötve. A történettel hosszú ideig képtelen voltam foglalkozni – aztán tíz évvel később megírtam a regény első változatát, s ezzel párhuzamosan elkészült a film forgatókönyve is. Abban a kivételes szerencsében részesültem, hogy írhattam is, rendezhettem is szüleim szerelmének történetét.”
Gárdos Péter
Svédország, 1945. A huszonöt éves Miklós Bergen-Belsen koncentrációs táborából a svédországi Gotland szigetére szállítják. Aztán a rehabilitációs kórházban ismét halálra ítélik: svéd orvosa hat hónapot ad neki. De Miklós hadat üzen a sorsnak, és levelet ír száztizenhét szintén Svédországban ápolt magyar lánynak azzal a céllal, hogy egyiküket feleségül veszi. Hamarosan rátalál az igazira: mint aki megtáltosodott, úgy ragadja magával a tizenkilenc éves Lilit bűbájos soraival, lehengerlő stílusával.
A Hajnali láz az élet szerelmes regénye, amelyet magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedeztek. A Publishers Weekly és a Booktrade a 2015-ös Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartotta, a világ vezető kiadói versengtek érte. Az elmúlt években szinte valamennyi európai országban megjelent, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában, Izraelben és Dél-Koreában is saját nyelven olvashatják a kötetet, mely irodalmi díjakat nyert el Londonban, Párizsban és Szentpéterváron. A könyv alapján készült film a szerző rendezésében 2015 végén került a mozikba.

Ide linkelem be Szabados Ági NIOK Extra kibeszélőjét, amit szerintem érdemes megnézni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése