2022. augusztus 16., kedd

2022. augusztus

Moskát Anita: Irha és bőr

Kedves Olvasó!

Bevallom, hogy ha a Nincs időm olvasni kihíváshoz most nem ez lett volna a közös könyv még jó darabig nem vettem volna a kezembe az Irha és bőr című kötetet. A fülszövege alapján nem én lennék a célközönsége, a horrort és állatkínzásokat messzire elkerültem eddig. Szóval ez most az idei évben a leginkább komfortzónán kívüli olvasmányom volt. 

Miközben voltak jelenetek, amik nagyon megfeküdték a gyomromat, addig meg tudom érteni másoknak miért tetszett igazán ez a könyv. Hiszen bár egy elképzelt disztópikus világról van szó a fajzatok problémáiban bármelyik mai magyar társadalmi problémákat fel lehet bennük ismerni. 

A három főszereplő három kritikus helyzetet mutat be. Kirill, aki bloggol és bemutatja a fajzatok szomorú, gyötrelmes történeteit. Keresi létük okát, ki hozhatta őket létre és pont emiatt talál rá a fanatikus, szektára és annak vezetőjére. August, aki a népszavazásra készül gőzerővel, tipikus politikus, aki manipulál és kihasznál másokat, és minden helyzetből a legjobban próbál kijönni. Végül pedig az ártatlan Pilar, aki színésznő szeretne lenni, tökéletesen bemutatja mennyire ártó lehet a média. 

Nagyon sok meglepő fordulat szerepel benne, így bár hatszáz oldalas ha az olvasót igazán beszippantja gyorsan ki tudja olvasni. Kíváncsi voltam a lezárásra, ami nekem talán az egész könyvbe a leginkább tetszett. Ugyanakkor az is minduntalan eszembe jutott, hogy vajon mégis mi vagy ki inspirálta az írónőt erre a könyvre. Szerencsére Moskát Anitának van egy blogja, ami végig kísérhetjük a könyv alakulását és sok kérdésemre választ is kaptam. Ide be is szúrom a számomra érdekes posztokat, ha van egy kis időtök szerintem ne hagyjátok ki és olvassátok el Ti is  💖 

A fantasy lelkiismerete, avagy a következmény nélküli erőszakról 
Mitől félnek az írók? - Az Irha és bőr születéséről 
Te mit tennél, ha a kutyád emberi jogokat követelne? – Az Irha és bőr világáról 1.
Kész az új regény! - Öt infó az Irha és bőrről 
Sorok mögött: Állatok a regényekben, avagy mesélek az Irha és bőrről

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"Az egyházon belül vitatkoztak az elméletről, ami néhány zsinat után szakadáshoz vezetett: a "kárpótláshívőkkkel" szemben a "bűnös emberiség" pártiak szerint a fajzatok keletkezése figyelmeztető csapás, amely után csak vezekléssel, böjttel és önostorozással engesztelhetik ki Istent." 

"- Igen, igen, én is tudom. Viszont el szeretném kerülni, hogy bárki az alapján ítéljen meg, mi voltam azelőtt, így ezt nem árulhatom el. Ítéljenek meg az alapján, aki most vagyok."

"- Tudom, tudom, hogy sokat vártatok erre - folytatta a Bárány. - De ígérem, hogy a várakozás meghozza gyümölcsét. A teremtő annyira szeret benneteket, hogy fogta a ványadt állattesteteket, és a legszebb dolgot ajándékozta nektek, amit adni lehet. Szabadon dönthettek. Dönthettek, kivé akartok válni, és erre ott van a bizonyítékként a patajel a karotokon."


A könyv adatai:

Kiadó:                         GABO Kiadó

Megjelenés:                   2019

Oldalszám:                   608

Borító:                        Puhatáblás, Libertine könyvesboltban most dedikált


Fülszöveg:

Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése