2021. május 3., hétfő

2021. május

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Kedves Olvasó!

Napokig a gondolataim között őriztem ezt a történetet is. És bevallom őszintén még mindig nehéz úgy írnom róla, hogy ne áruljam el előre az izgalmas, érdekes, megdöbbentő, felkavaró vagy épp aranyos jeleneteket. 

Izgalmas történelmi fikciót olvashattam az Agave Kiadó jóvoltából. Innen is köszönöm Nekik a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a könyvet!

Először azt hittem, hogy kémek beépüléséről fogok olvasni, azonban már a történet elején világossá vált, hogy rosszul gondoltam. Egykor tényleg létező a brit titkosszolgálat különleges egysége, a SOE tevékenységéről szól a könyv. A Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységét maga Winston Churchill alapított. Férfiak, de főként inkább nők szabotázsakció-sorozatokat tettek lehetővé, robbantottak, fegyvereket szállítottak az ellenállóknak Franciaorszgába és sok nehézséget okoztak a megszálló náciknak. Vagyis ugyanúgy szerves részei voltak a II. világháborúnak, mint a katonák vagy éppen a kémek. 

A könyv három nő történetét meséli el. Bár a történelmi háttér valós, a szereplők és az események, amik velük megtörténtek fikció, én mégis végig úgy éreztem, ez akár a múltban meg is történhetett. 

Grace szálával nyit a könyv, aki körülbelül egy évvel a második világháború befejeztével talál egy bőröndöt a Grand Central pályaudvaron. Mi más tehetne, minthogy belekukkant és ki is vesz egy kis csomagot belőle, majd a bőröndöt hátrahagyva távozik. Véletlen egybeesés, hogy ő akkor nagy késésében keresztül vág a pályaudvaron, megtalálja a bőröndöt és ki is vesz belőle tizenkét darab képet. Bár véletlen mégis ez indítja el a történetet és az ő nyomozását a fényképeken szereplő nők után. 

Második szálként megismerhetjük a bőrönd tulajdonosát Eleanor Trigg-et, a női titkosügynökök vezetőjét. Erős karakter volt és bár az írónő a századik oldal körül elárulta a sorsát, végig a könyvben érdeklődve figyeltem a döntéseit és a küzdelmeit. Eleanor a könyv elején egy erős, kemény női karakternek tűnik, de aztán megmutatja milyen védelmező anyatigris a lányai érdekében. Okos nő, aki szinte mindent észrevesz és mindent megjegyez. Lenyűgözött a karakter. 

Harmadik szálként pedig egy titkosügynöknőt ismerhettem meg. Marie még a kiképzése előtt belép a könyvben, így olvashattam, ahogy felfedezik, ahogy kiképzik, majd Franciaországba küldik. Érdekes története volt és a három nő közül ő érdekelt a legjobban. Ő érte aggódtam a leginkább és miatta fájt a legjobban a szívem. 

A könyvnek meg volt a maga szépsége és hibái is. Néha úgy éreztem, hogy az írónő nem dolgozta ki a legjobban egyes történéseket, kapcsolatokat. A könyv hirtelen ér véget, bár minden kérdésre magyarázatot kap az olvasó. (Megdöbbentő magyarázatot.) 

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnek a II. világháborúról olvasni, titkokról és árulásokról. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                                          (4,5/5)

Idézetek: 

"Háború idején az igazság olyan értékes kincs, hogy hazugságok testőrségével kell őriztetni."        (Winston Churchill) 
"Feladatuk "Európa lángba borítása" lett, eszközük a szabotázs és a felforgatás." 
"- Azt hiszem, jobb ha megyek - állt fel.
- Nem feltétlenül - szorította meg a vállát határozottan a nő. - Csak mert nem tudja, miért jött el, még nem biztos, hogy nem is kellene itt lennie. Gyakran olyakor dereng fel előttünk a cél, amikor a legkevésbé vagy egyáltalán nem számítunk rá."
"És minél nagyobb egy hálózat, annál nagyobb az esély a kiszivárogtatásra és az árulásra." 
"-Hogyhogy nem pattant ki a háború után az igazság? - kérdezte Grace.
- A múlttal már senki se foglalkozott szívesen. Minden megváltozott, összekavarodtak az oldalak, a játékszabályok. Az oroszok hirtelen szovjetekké változtak. A német tudósokat, akik nem sokkal korábban emberek millióinak kiirtásában segédkeztek, az amerikaiak az Államokba csábították, hogy az atombombán dolgozzanak. Őket nem állították bíróság elé, hiába szolgáltak rá. A brit kormány is a legszívesebben mélyen elásta volna az ügyet.
- Csak épp Eleanor nem. (...)"

Fülszöveg:

1946, ​Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése