2020. december 25., péntek

2020. augusztus

 Jane Austen összes regénye 1. 

Kedves Olvasó!

Ebben a Jane Austen válogatásban az írónő a szerény, visszahúzódó, okos, de kiszolgáltatott helyzetben lévő főszereplőnőket állitja szembe a gonosz, sekélyes emberekkel, akik gyakran a rokonaik. A történetekben a jók elnyerék küzdelmükért a boldogságot, a jó, gazdag férjet. Aranyos kis történetek, amik melengetik a szívet. Itt olvasható az Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély, és a Meggyőző érvek. Ez a három történet közül nekem a kedvencem a Meggyőző érvek című volt. Mégis számomra a Büszkeség és balítélet a kedvencem.

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszövegek:

É𝖗𝖙𝖊𝖑𝖊𝖒 é𝖘 é𝖗𝖟𝖊𝖑𝖊𝖒:
A ​romantikus történet középpontjában a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne áll, a regény címe kettejük ellentétes természetére utal. Az értelmet Elinor testesíti meg, tetteit a józan ész és a megfontolás irányítja, mindent logikusan végiggondol, mielőtt határoz vagy cselekszik. Vele szemben áll húga, ő gyakorta esik a romantikus szerelem és szenvedély túlzásaiba, érzelmi válságaitól és csalódásaitól pedig mélyen és látványosan szenved. Austen a két lány sorsát és szerelmük alakulását mutatja be az 1800-as évek Angliájában. Mindketten a boldog házasságot és az igaz szerelmet keresik – de vajon megtalálják-e?


𝔸 𝕞𝕒𝕟𝕤𝕗𝕚𝕖𝕝𝕕𝕚 𝕜𝕒𝕤𝕥é𝕝𝕪:
A Ward nővérek sorsforduló előtt állnak: Maria, Sir Thomas Bertram felesége és a mansfieldi kastély úrnője; nővére a helybeli lelkész neje; a legfiatalabb, Frances, egy nagytermészetű, de kis jövedelmű tengerésztiszt feleségeként kilenc gyermek anyja. Legnagyobb leányát, Fanny Price-t az a szerencse éri, hogy a mansfieldi kastély fényűző környezetében „szegény rokonként" nevelkedhet. Hogyan lesz a szépséges lányból sok-sok könnyes éjszaka után egy csélcsap úriember szerelme, s vajon sikerül-e annyi megpróbáltatás után végre révbe érnie? Egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen.

 
Mҽɠɠყőȥő éɾʋҽƙ:
Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül. Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet – csak Anne Elliot nem…
A Meggyõzõ érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése