2021. március 28., vasárnap

2021. március

 Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a 21. Század Kiadó -nak, hogy elolvashattam ezt a könyvet is!

A történet Coco Chanel életét dolgozza fel valós és fikciós elemekkel játszva. Múltban és jelenben ugrálva, E/1 és E/3 szemszögből is olvashatja ezt a könyvet az olvasó. Kevés jelenet erejéig, de megismerhetjük Gabrielle-t, vagyis a gyermek Coco-t, akinek meghalt az anyukája és az apukája az aubazine-i árvaházban hagyja két lány testvérével együtt. Gyermekkoráról kevés emléket oszt meg az írónő az olvasókkal, mégis azok elég sötét képet festenek, egy nehéz, szenvedésekkel teli életről. Sokkal több fejezetet kapott a fiatal felnőtt Coco, aki a Royallieu-ben, egy kitartott szeretőként élt. Érdekes jelenet volt számomra, ahogy először Étienne, majd Boy szerelme lett. És bár a könyv többi szakaszában is több férfival keveredik össze Coco, valahogy mindig visszatérnek gondolatai Boy-ra. A kettejük kapcsolata megdöbbentett és nem ezt a végkifejletet vártam volna. 

Miközben megismerjük Coco múltját, a jelenben zajlik a második világháború. Többször azon kaptam magam, hogy meglepetten olvastam a mondatokat és gyakran felmerült a kérdés bennem, hogy Coco vajon ennyire naiv volt, vagy az írónő nem szeretné kegyetlen, számító nőként megjeleníteni a lapokon. 

A divat nem kap akkora nagy szerepet ebben a könyvben, míg a N°5 parfüm annál nagyobb részben volt jelen. A II. világháború alatt sokan akarták megkaparintani Coco kincsét és ezért ő szinte mindent feláldozott volna. Ezekben a részekben jelenik meg igazán Coco, a harcos, küzdő, kemény nő. 

Végeredményben vegyes érzéseim voltak a könyvvel kapcsolatosan. Hű életrajzi könyvnek nem felel meg, viszont egy érdekes regénynek annál inkább. Bár Coco egész életében kemény, harcos nőnek mutatkozott, ebben a történetben inkább a férfiak kénye-kedvének kitett, esendő hölgy. 

A borítója nagyon tetszik. Azoknak tudom ajánlani, akiket érdekel Coco Chanel élete vagy épp a II. világháború egy eddig még nem ismert, más szemszögből. 


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- Hallgassatok Papára. Amikor szegények vagytok, akkor senkit sem érdekeltek. A szegény szenved; ez olyasmi, amit meg kell értenetek. Határozzátok el, hogy mindenért harcolni fogtok, amit az élettől akartok. Ez az egyetlen módja, hogy élni tudjatok."

" - Papa, mi az a shylock? 
- A shylock egy tolvaj, egy zsidó." 

"- Canaris admirális az egyetlen ember, aki segíteni tud Göringgel szemben, Coco. - Spatz hangja keserű lett. - De az admirális szívességért szívességet kér cserébe. Nem rossz üzlet a számodra. Csak arról van szó, hogy megosztod az információkat és az értesüléseidet."

"Ez olyan lecke volt számomra, amit sosem felejtettem el. A munka szabadság. A munka biztonság és függetlenség."
"Nem engedheti meg magának, hogy megrekedjen, sem azt, hogy a félelem áldozatává váljon."

"Coco Chanelről tudni lehetett, hogy antiszemita, és ellentmondásos, titokzatos nő, az érzelmi rétegeit pont olyan nehéz megkülönböztetni, mint a parfümje összetevőit. Gyakran mondják, hogy a Grasse-ban termesztett jázmin a N°5 legfontosabb komponense.  Nehéz megmondani, hogy mi a legfontosabb része Coco élettörténetének, az eseményeknek, amelyek formálták őt. De az én megérzésem az, hogy a legfontosabb motívumok nem a nehéz gyerekkora és az aubazine-i évek eseményeiből következnek, amelyeket élete nagy részében titokban tartott, hanem inkább az életéért folytatott kemény küzdelmekből és az André miatt érzett, mély bánatból. Ennek megítélését az olvasóra bízom."

 

Fülszöveg:

Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban.

Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát.

Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése