2023. június 7., szerda

21. Század Kiadó könyves eseménye

 


Kedves Olvasó!

Fantasztikus élményben volt részem hétfőn! 😊 Idén ismét lehetőségem nyílt a 21. Század Kiadó könyves eseményén részt venni. 

Az eseményt Bárdos András nyitotta. Vicces, ironikus és érdekes visszaemlékezés volt arról, hogy mi minden nem volt 13 évvel ezelőtt, amikor a kiadó elindult. Ezek után gyorsan áttekintettük a közelmúltban megjelent, valamint a hamarosan várható könyveket egy csodaszép prezentáció keretében. Szó esett arról, hogy Herman Díaz Bizalom című könyve újabb Pulitzer díjat kapott és Kate Winslet-tel minisorozat készül a regényből. Láttuk a Next21 Kiadóra vonatkozó terveket, új korosztály számára nyílnak kapuk a kiadónál, ugyanis a tiniknek szóló fantasy, romantikus kötetek is elérhetővé válnak. A 21. Század Kiadó élen jár az újítások terén, elsők között ismerték fel a TikTok erejét, ahol a már megszokott minőségű tartalmakat közzé teszik, valamint a BookTok-on a világon népszerűvé vált köteteket is folyamatosan figyelemmel kísérik. Érkeznek még Karen Swan könyvek, hiszen a nyár nem múlhat el szerelmes regények nélkül. Thriller, krimi és izgalmas regények terén is újabb, minőségi kötetek jelentek és jelennek meg, melyek megszűrésére nagy hangsúlyt helyeznek. Életrajzi és történelmi regények terén is új fantasztikus könyvekkel bővült a kiadó kínálata. Új Hemingway kötetek is érkeznek, meseszép borítókkal. Az esemény ezen pontján Bárdos András átadta a szót Berta Ádámnak, aki a Kult könyvekről beszélt, micsoda kötetek! Én azonnal kedvet kaptam az elolvasásukhoz. Ezután szó esett az irodalmi őszről, vagyis új Auster könyv érkezik, melynek megjelenését az eredeti megjelenéssel egy időpontra tervezik. Végül pedig új önfejlesztő kötetekről is esett pár szó. 

Szabó Vivien prezentácója

Az esemény második felében Finy Petra meginterjúvolta a szerzőket. Először Jakupcsek Gabriellával beszélgetett. Szó esett arról, hogy bár már 5 könyvet írt mégsem írónak, hanem könyvet írónak gondolja magát. De miért pont könyvek? -gondolhatnánk, a válasz pedig, hogy Jakupcsek Gabriella úgy érezte több mondanivalója van, aminek jobb platformot nyújtanak a könyvek. Új könyvével pedig beszélgetést szeretne indítani, felhívva a figyelmet a 40-en túli nők helyzetére, hogyan válnak láthatatlanná, milyen a sorsuk, a kudarcok megélése és az élet újjáépítése. A mai világban nehéz olyan húsvér nőt látni, aki nem a tökéletesség látszatát mutatja folyamatosan. Ezzel a kötettel pedig akár saját celebségét  is áttöri, hiszen a saját történetét, nehézségeit is beleírta. A szerző úgy látja, hogy már a kultúránk része a hallgatás, kezdve akár ott, hogy a tanulókat is hallgatóknak nevezzük, ezzel párhuzamot von, hogy nem kérdezni, hanem hallgatni tanulunk meg az iskolában. Az új könyve A napos B oldal pedig már most óriási sikernek örvend, az olvasókat megérintette a kötet. 

A következő interjúalany Tóth Gábor Ákos, a Balatoni könyvek szerzője. Pályafutása során mesterire fejlesztette, hogy olyan dolgokat építsen a könyveibe, ami kíváncsiságot ébreszt az olvasóban. Gondolhatnánk, hogy kevesebb kutatómunkával járhatnak a Balaton köré felépített regények, ugyanis sokban megjelenik a szerző fiatalságának emlékei. De az író szerint nem volt olyan könnyű munka. Mesélt az emlékekről, melyek végül a könyvekben is megjelentek. Igazi családregény, nyári olvasmánynak remek választás. 

Következőnek Bagó Tündével beszélgetetett Finy Petra. Ella háborúja című könyvet júniusban kezdtem el olvasni és azonnal magával ragadott, így kíváncsian hallgattam a beszélgetést. Először az ihlet forrásáról mesélt. Németországban él jelenleg az írónő, és mindig is érdekelte, hogy egy társadalom hogyan dolgozza fel a II. világháborút, a diktatúrát. Félve, ugyanakkor izgatottan is beszélgetett Dél-Németországban az ott élőkkel. Más nézőpontokat ismert meg, megoldásokat hallott az ellenállásra, hogyan maradtak a legnagyobb szörnyűség közepette is emberek. Foglalkoztatja a civil lakosság által elkövetett bűnök miatt vajon hányan érezhettek bűntudatot, lelkiismeretfurdalást. A történetben a pilóta valós alak, Bagó Tünde még egy amerikai újságban lehozott interjúban olvasott róla. Maga a kötet fikció és tények keveredéséből áll. A főszereplőnő egy múzeumban restaurátorként dolgozott, amit a háború kitörése miatt bezártak. Finy Petra megkérdezte miért ezt a foglalkozást választotta az írónő Ellának. A válasz, mert a történelemhez kapcsolódik, és korábban érdekelte ez a szakma az írónőt is, valamint a restaurátorok az eredeti állapotot őrzik meg. Bagó Tünde történelmet tanít, így fontosnak tartja, hogy a történelmet ne csak megtanuljuk, hanem tanuljunk is belőle. Érzékenyítő és lélekemelő könyv.




Végül Dezső András következett a legújabb kötetével. Az első kérdés a címére irányult,  miért nem Keresztapa lett. A szerző kifejtette, hogy elcsépeltnek tartja, szeretett volna kis iróniát is belevinni, ezért először Főnök, később pedig Nagyfőnök lett. Bárdos András a nyitó beszédében említette Dezső András főszereplőjét, milyen érdekes karakter, az interjúban Finy Petra is megemlítette, valamint azt is, hogy a szerző magas írói színvonalon ír. Itt Dezső András megköszönte Laik Eszternek, hogy a szerkesztésével és javaslataival sikerült ennyire jó regényes, olvasmányos könyvet készíteni. A történettel kapcsolatban megosztotta velünk, hogy mindig is érdekelte Portik alakja, a mítoszok amik körül lengték még az elfogása előtt is. Olaj milliárdos, a keresztapa, ahogy hívták abban az időben. Ami lenyűgözött az interjút hallgatva, hogy Dezső Andrásnak sikerült Portik szűk bizalmi köréhez tartozó emberekkel beszélnie. Érdekelte, hogy mély szegénységből, hogyan tudott olyan magasra felemelkedni. És érdekesnek tartotta, hogy a '80-as, '90-es években az emberek nem analizálták egymást vagy a helyzetet, inkább csak sodródtak az árral. Voltak, akik ezeken az interjúkon döbbentek rá az akkori tetteikre vagy épp Portikot látták meg, mint valós misztikum nélküli embert. A szerző úgy érezte ezek a beszélgetések az interjú alanyoknak felértek egy pszichiáter nélküli terápiával. Finy Petra párhuzamot vont Jakupcsek Gabriella könyve között, hiszen az épp a nők láthatatlanságáról szólt, amíg a Nagyfőnök arról szólt, hogy Portik minél láthatóbbá vált, és ezzel együtt azt hitte elfoghatatlan. A környezete, sőt a rendőrök is azt hitték komoly kiképzést kapott, volt aki azt hitte az FBI-tól, de igazából a bizalmasai vittek neki könyveket, amelyekből autodidakta módon tanult. Mindezek után vajon mi okozta a vesztét? Nos, nem árulom el, engem meggyőzött az interjú, kíváncsian fogom majd a kezembe a könyvet.


Bárdos András végül arról kérdezte Dezső Andrást, hogy milyen a könyv utóélete, érte-e őt valamilyen fenyegetés. Az író válasza, kezeli a helyzetet. Jakupcsek Gabriella pedig arra emlékezett vissza, hogy Portik felesége korábban az ő műsorában kért segítséget, mire kapott egy fenyegető telefonhívást. 

Az esemény hátralevő részében Rékával tudtam beszélgetni, illetve hallgattam Gabó és felesége beszélgetését Jakupcsek Gabriellával. 
Óriási élmény volt, ennek az eseménynek újbóli résztvevője lenni. Feltöltött az interjúk hallgatása, beszélgetés más könyvimádókkal. 



Nagyon szépen köszönöm a 21. Század Kiadó munkatársainak a minőségi munkájukat, a fantasztikus élményt és a meglepetés könyveket! Már nagyon várom, hogy lássam az Ünnepi Könyvhéten a csodaszép pavilonjukat!



Elérhetőségek:

21. Század Kiadót és Next21 Kiadót megtaláljátok a közösségi média felületeken (facebook, instagram, tiktok), valamint a webshopjukban Ti is be tudjátok szerezni ezeket a meseszép könyveket (állandó 25% 30% és 50%-os kedvezménnyel) https://21.szazadkiado.hu/ Valamint nemrég megnyitott az állandó helyén a BookUp könyvesbolt https://bookup.hu/ , ahol állandó törzsvásárlói kedvezmény és széles választék vár az olvasni vágyókra. 

Rékát Könyvkritika néven találjátok a közösségi médiában (instagram, pinterest, facebook). Blogját itt találjátok: https://konyvmoly.com/ , tavaly pedig megjelent első könyve: Az én titkos Velencém

Gabó blogját itt találjátok: http://gaboolvas.blogspot.com/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése