2021. szeptember 18., szombat

2021. szeptember

Finy Petra: Bodzaszörp


Kedves Olvasó!

Nagyon aranyos könyvet foghattam a kezembe, hála a nagymamámnak és az anyukámnak, akik megleptek ezzel az imádnivaló illusztrált novelláskötettel. 💖

Finy Petra írónőtől már korábban elolvastam a Kerti szonáta című könyvét, ami nagyon mély benyomást tett rám, mai napig az év olvasmányaiként emlegetem. 😊 Ez a könyv, mind témájában, mind a célközönségében különbözik és pont emiatt kíváncsian vártam milyen lesz. 

Nagymamákról, nagypapákról és az unokáikról, valamint a köztük lévő különleges kapcsolatról szólnak a történetek. Mindegyik vicces, szívmelengető novella. A nagyszülők különbözőek, mégis nagyon fontos szerepet töltenek be unokáik életében. Megoldják a problémákat, bátorságot és szeretetet adnak, házat építenek egy fára az unokáiknak, dalt írnak az unokájukról, mellettük állnak bajban, örömben. Mindegyik történet valósághű és különleges, varázslatos. Végig mosolyogtam, ahogy olvastam ezt a szívmelengető könyvet, az illusztrációk nagyon illettek a történetekhez és csak még szebbé tették az olvasásélményt. Fiataloknak, felnőtteknek és idősebbeknek is csak ajánlani tudom! 💖


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

 "Kevés történet szól csak a nagymamákról és a nagypapákról. Pedig a tőlük kapott időtlen pillanatok annyira fontosak egy gyerek életében. Ahogy ők tudnak mosolyogni, úgy nem tud senki más. Amiről ők tudnak mesélni, arról nem tud senki más. Ahogy ők tudnak szeretni, azzal a sokat megélt szívvel és sokat látott lélekkel, nem tud senki más."

"- Ezt jól jegyezd meg, Amélia! Az ég nem kíváncsi a nemedre, ugyanúgy suhanhatsz a hátán, mint bármelyik férfi. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene nagyon figyelned idefent. Pilótának lenni komoly felelősség! De bárki megtanulhatja. Szóval ne hagyd, hogy tönkretegyék az álmaidat, vagy letörjék a szárnyaidat! Aki szárnyalásra született, annak repülnie kell!"

"- Tudod, miért olyan szépek? Azért, mert ezek a ráncok a szeretet térképének vonalai."

Fülszöveg:

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk.

Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Hiszen ők is segíthetnek az unokájuknak, ha fél, dühös, vagy ha úgy érzi, már soha nem tud örülni. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Vagy épp társak, mondjuk, a lombházépítésben. Arra is fény derül, milyen mókásak tudnak lenni a nagyszülők.
Milyen jó, amikor a szülők szülei is ott vannak, ha szükség van rájuk. Ezzel a néhány mesével szeretnénk megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket - unokákat és szüleiket is - támogatják.

A történetek az érzelmek és a szeretet kertjébe vezetnek, ahol Bogdán Viki szívmelengető illusztrációi kísérik végig az olvasót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése