2022. október 3., hétfő

2022. szeptember

Jennifer E. Smith: Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Finy Petrának és a 21. Század Kiadónak az újabb lehetőséget! 

Már a borítója meglepett, különleges, mégis kirí a többi Kult könyveim közül. Ahogy viszont elkezdtem olvasni azonnal berántott a történet és megértettem, hogy tökéletesen beleillik a kiadó sorozatába.

 Greta James, a főszereplőnő három hónapja vesztette el hirtelen az édesanyját. Apukájával sosem értették meg egymást, két teljesen más világban élnek. Greta rock sztár, turnék, zenélés teszi ki élete nagy részét, míg édesapja a stabilitást, "normális életet" szeretne a lányának. Az élettől, egymás felé történő elvárásaik ellentéte és a beszélgetések elkerülése, helyzetek tisztázásának elmaradása folyamatosan nehezíti kapcsolatukat. Mégis most közösen szállnak fel egy hajóra, ami egy hetes utat ígér. Vajon egy ilyen utazás segít legyőzni a sérelmeket és végre összehozzák a családot? Az egyéni gyász és a közös gyász találkozásáról is szól ez a könyv, mert míg Greta az anyukáját, addig Conrad a feleségét gyászolja és Helen mind a kettő életének szerves része volt. 

Nehéz témát választott az írónő, azonban tökéletesen kidolgozta. A könyv lezárása nagyon tetszett, rögtön mosolyt csalt az arcomra és még olvastam volna tovább. Ugyanakkor úgyis érzem, hogy a tökéletes pillanatban zárta le a történetet Jennifer E. Smith. Szerettem ezt a könyvet és csak ajánlani tudom! ❤️


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- Ez olyan különös, nem?
- Micsoda? 
A férfi megvonja a vállát.
- Nem is tudom. Az, hogy itt vagyunk kint. Egy hajón. Éjszaka. A víz tetején lebegünk. Van benne valami magány."

"- Az az igazság, hogy szülőnek lenni főleg reagálás. Néha sikerül, néha nem. Azt adod, ami telik tőled. És végső soron a legtöbb, hogy ott vagy."

"- Igen, de ez a meglepő New Yorkban.  A legváratlanabb pillanatokban hoz össze embereket. Ez a varázsának a része."

"- Mi van? - kérdezi Conrad morcosan. 
- Semmi. Csak... ez majdnem dicséret volt. 
Apu felmordul.
- Tudod, mennyire jó vagy.
- Tudom - mondja mosolyogva Greta. - Csak tőled még sohasem hallottam."

"- És mivel magyarázod a dinoszauruszokat?
- Van, aki nem szereti a dinoszauruszokat? 
- Az aszteroidák?"

"Greta néha fájdalmasnak találja, ha a sok különféle életre gondol, amiket élhetne, ha eszébe jut, hogy minden választása egy csomó lehetőség elvetését jelentette. Mindennap becsukódik egy ajtó. Anélkül, hogy igyekeznél, csak azért, mert előre haladsz, végül az az életet éled, amit választottál. És csak úgy lehet túlélni, ha teljesen elköteleződsz, ha azt ismételgeted magadnak, hogy neked ez a jó. De mi van, ha nem igaz?"


A könyv adatai:

Kiadó:                         21. Század Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   304

Megvásárolható:          21. Század Kiadó

Fordította:                    Katona Ágnes

Sorozat                    KULT könyvek


Fülszöveg:

Vannak ​utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.

Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.
Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése