2022. július 9., szombat

2022. július

Sue Monk Kidd: Vágyak könyve

Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen Finy Petrának és a 21. Század Kiadónak a lehetőséget, hogy ezt a könyvet is elolvashattam!

Petra tanácsa szerint először az írónő megjegyzésével kezdtem az olvasmányomat, így megtudhattam hogyan kezdte el Sue Monk Kidd Ana a főszereplőnő megalkotását, milyen munkálatokat végzett írás közben. 

Ana Palesztinában élő jómódú család egyetlen gyermeke. Bár az anyja által korábban örökbe fogadta a család Júdást, akit nézetei miatt az apuka hamar ki is tagad. Lányukat hatalmi helyzetük megszilárdítása érdekében ki akarják házasítani egy öreg özvegy embernek, akivel első pillantás után megutálták egymást. Ana korát megelőző, szabadszellemű lány, akinek egyetlen vágya, hogy írhasson, de a házasság lehetősége elveszi tőle ezt a lehetőséget. Az édesanyja hideg, rideg vele szemben, számára csak egy bábu, akit irányítani akart. Ugyanakkor egy véletlen folyamán Ana találkozik Jézussal és ez a találkozás mindent megváltoztat. Vágyni kezd a férfi után, miközben sarokba szorították a szülei az érdekházassággal. Egyetlen támasza a nagynénje, Jalta, akinek nehéz sorsa ellenére, lányaként szerette Annát és támogatta vágyai elérésében. 

Különleges történet egy lányról, aki hang akart lenni egy elnyomó, férfi uralta társadalomban. Időtlen történet, játszódhat régen, Jézus korában, de játszódhatna akár most is. A történetben persze szerepet kaptak nagy nevek, mint Jézus, Júdás, Heródes Antipász, ugyanakkor ők inkább mellék szerepet töltöttek be, a hangsúly a női sorsokon volt. Ahogy a 21. Század Kiadó oldalán is olvasható "A nagy álmok és a sóvárgás története, amely arról szól, hogyan tehetnek szert a nők olyasféle erőre, amellyel változtathatnak a világon."

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"- Egy férfi számára a Szentek szentje, a legbenső szentély Isten törvényeit tartalmazza, de egy nő csupán vágyakkal van tele. - Ekkor megkocogtatta a lapos csontot a szívem felett, és kimondta a mondatot, amitől valami lángra lobbant bennem: - Azt írd le, ami idebent van, a Szentek szentjében, a te legbensőbb szentélyedben."

"Urunk, Istenünk, halld meg imámat, szívem imádságát! 
Áldd meg nádtollaimat és tintáimat! Áldd meg a szavakat, amelyeket leírok. Legyenek szépek a Te szemedben. Legyenek láthatók a még meg nem született szemeknek. Amikor porrá lettem, dalold e szavakat a csontjaim felett: ő egy hang volt."

"- Emlékszel, amikor azt mondtam neked, hogy a szívedben ott van a Szentek szentje, és abban a legbenső szentélyben lakik a titkos vágyad? Nos, az én vágyam az volt, hogy megszabaduljak a férjemtől. Könyörögtem Istenhez, adja ezt meg nekem, ha kell, vegye el Rúbel életét, hogy megfizessen tetteiért. Az imádságot beleírtam a varázstálamba, és mindennap elénekeltem. Ha Isten feleség lenne, hamarabb közbelépett volna."

"Amikor az ember szíve vágyát szavak alakjában lejegyzik és imádságként felajánlják, Isten szemében akkor kel életre."

"- Úgy írtad le nénéd szenvedését, hogy megelevenedett a papiruszon, és beköltözött a testembe. Sajátomnak éreztem a szenvedését, és most már másként látom őt. 
A mellkasomban forróság támadt, valamiféle ragyogás, ami a karomra is átterjedt.
- Ezt elérni az írásaimmal a legtöbb, amit remélhetek - feleltem neki, és próbáltam megőrizni nyugalmamat."

"- Kis Mennydörgés, én nem ítélkezem a szívedben lakozó tudás felett, és a döntésed felett sem.
Akkor először mondta ki a becenevemet, egészen a legvégéig így szólított. Gyengédségnek tekintettem. Jézus meghallotta a bensőm mélyén élő vibrálást, és nem akarta elnémítani."


A könyv adatai:

Kiadó:                           21. Század Kiadó

Fordító                        Csonka Ágnes 

Megjelenés:                     2022.

Megvásárolható:              21. Század Kiadó

Oldalszám:                     432

Borító:                          Keményfedeles, védőborítóval

Sorozat:                        KULT 


Fülszöveg:

Sue Monk Kidd Vágyak könyve című története magával ragadó történelmi regény, mely az első századba repít minket, Jézus korába.

A Palesztinában élő, lázadó szellemű, ambiciózus Ana életét alapjaiban változtatja meg, amikor találkozik a tizennyolc éves Jézussal. A regény egy olyan lány sorsát követi végig, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy megvalósítsa vágyait, egy korban, amikor a nők hallgatásra vannak ítélve.

A kötet az időszerű és időtlen történetmesélés diadala egy olyan írótól, aki igazi mesterművet hozott létre. A Kult Könyvek újabb gyönyörű éke.

Ana olyan korban született Galileában, amikor a nőket vagyontárgynak tekintették, akik akkor távozhatnak apjuk házából, ha férjhez mennek. Ana szeretné a kezében tartani a sorsát. Egy idősödő özvegyembernek ígérték feleségül, aminek már a gondolatára is elborzad. Aztán találkozik egy tizennyolc éves názáreti áccsal, és ez a találkozó mindent megváltoztat. Mégsem csak egyszerű szerelmi történet bontakozik ki. Az út, amit Ana bejár, örömöt és tragédiát egyaránt tartogat. Nőkkel is barátságokat köt, és ezek révén gazdagodik az élete. A vágyak könyve időtlen elbeszélés egy mesteri írótól. A nagy álmok és a sóvárgás története, amely arról szól, hogyan tehetnek szert a nők olyasféle erőre, amellyel változtathatnak a világon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése