2022. június 28., kedd

2022. június

Joy Langley: Stressz


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek és a Partvonal Kiadónak a lehetőséget, hogy ezt a könyvet is elolvashattam!

Az Iránytű sorozat első kötetétéről már korábban itt írtam.

Joy Langley kognitív viselkedésterápiával, stresszel, szorongással és depresszióval foglalkozó terapeuta. Érintettségét a könyv elején leírta, ugyanis a fia öngyilkos lett.

A könyv első része főleg abból áll, hogyan alakul ki a stressz, milyen hatásai vannak a testre, elmére. Joy Langley folyamatosan feladatokat írt a könyvbe azok számára, akik változtatni szeretnének az életükön. Lezárásként pedig főleg tanácsokat, változtatásokhoz feladatokat olvastam. Természetesen ezek a könyvek nem helyettesíthetnek semmilyen terápiát, de nagyon hasznosak. Gondolat indító volt, a feladatok, amelyek végig kísérik a könyvet segítenek változtatni a nézőpontokon, rosszul berögzült szokásokon.

Várom, hogy milyen lesz a harmadik kötet, a Magány című.

Stressz című kötetet pedig tudom ajánlani azoknak az olvasóknak, akik szeretik az önfejlesztő könyveket. Szenvednek a stressztől, szorongók. 


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Azért vetted kézbe ezt a könyvet, mert úgy érzed, hogy már nem bírod tovább? Kimerült és demotivált vagy? Szorongsz? Kiégtél? Vagy kellemetlen testi tünetek és nyugtalanító gondolatok gyötörnek egyre gyakrabban? Nagy valószínűséggel a rád nehezedő stressz okozza mindezt.
Mindannyian átéljük a stresszt, még a legjobb élet is lehet stresszes. A stressz kifejezést általában negatív élményekkel társítjuk."

"Az idegtudósok kimutatták, hogy új élmények hatására az képes megváltozni és alkalmazkodni. A neuroplaszticitás folyamata teszi lehetővé az idegsejtek számára, hogy megváltoztassák a tüzelési mintázatukat. Általa az agyunk újrahuzalozódik, új emléknyomok alakulnak ki, amelynek hatására a gondolkodásunk és a viselkedésünk is átformálódik."

"A bélrendszerben is megtalálható a vegetatív idegrendszer elemei. A beleket gyakran nevezik a harmadik agynak, míg a szívet hívják a második agynak. A bél idegrendszere a központi idegrendszertől valamelyest függetlenül működik, és érzékelő-, illetve motoros neuronok (idegsejtek) hálózatán keresztül befolyásolja az emésztési folyamatokat."

"Levehetem a terhet a vállamról, ha ezt ismételgetem:
"Tökéletesen tökéletlen és tökéletlenül tökéletes vagyok.""

"Isten megáldott nyugalommal, hogy elfogadjam,
amin nem tudok változtatni,
bátorsággal, hogy változtassak, amin tudok,
és a bölcsességgel, hogy meg tudjam különböztetni e kettőt."


A könyv adatai:

Kiadó:                           Partvonal Kiadó

Fordító                        Molnár Csaba

Megjelenés:                     2022.

Megvásárolható:              Partvonal Kiadó

Oldalszám:                     240

Borító:                          Kartonált (puha)

Sorozat:                        Iránytű 



Fülszöveg:

Ne ​feledd: a stressz nem az ellenséged. A stressz a szervezet természetes válaszreakciója a külső ingerekre. Beépített mechanizmus, amely arra hivatott, hogy óvjon bennünket – ám a lelkünket és a testünket is megbetegítheti, ha nem tudjuk megfelelően kezelni. Szerencsére a stresszt képesek vagyunk kontrollálni, sőt a megfelelő tudással a javunkra is fordíthatjuk. Ha megérted a stresszt ahelyett, hogy megpróbálnád kiiktatni, egészségesebb gondolkodásmódot alakíthatsz ki, amelynek segítségével magabiztosabban birkózhatsz meg a mindennapi problémákkal. E könyv segítségével megtanulhatod: – hogyan ismerd fel a külső és belső stresszhatásokat, – hogyan reagálj fizikailag, mentálisan és a viselkedéseddel a stresszorokra, – hogyan fékezd meg és használd pozitív energiaként a stresszt, és válj ezáltal ellenállóbbá, – hogyan kezeld a stressz tüneteit már a megjelenésük pillanatában. Joy Langley a Brit Tanácsadó és Pszichoterápiás Szövetség (British Association for Counselling & Psychotherapy, BACP) pszichoterapeutája. Langley kognitív viselkedésterápiát alkalmaz a stresszel és szorongással küzdő betegek megsegítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése