2022. szeptember 11., vasárnap

2022. szeptember

 Losonczy Attila: Panelek mögött

Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen Romics Viviennek és a Fekete Sas Kiadónak az újabb lehetőséget!

Mostanában egyre inkább örülök a novellás könyveknek, amelyeket egyszerűbb olvasnom útközben. Sokszor át kell szállnom, amikor novellákat olvasok nem akadok meg a történet kellős közepén és nem kell később felvennem a fonalat. 

Panelek mögött című kötet mérete kicsi, könnyű tömegközlekedésnél magammal hordanom. A legjobban az első novella tetszett, amelyben sakk figurák beszélgettek egymással, fanyar humor, a múlt és a jelen találkozása, érdekes történet. 

Érdekes, különleges az író stílusa, cinikus humora, fanyar világlátása. Eddig még nem találkoztam hasonló művekkel. 

A borítót Papp Ákos Belátás című fotójának felhasználásával Romics Vivien tervezte. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"- (...) Lehet, hogy lassan kuriózumnak számítunk, de ne feledje, a kuriózumok előbb-utóbb ismét divatba jönnek! Úgyhogy ne féljen, fiatal barátom, a mi időnk még nem járt le!"

"Sok féle csend létezik.
Vihar előtti csend. A szorongás csendje. A feszül várakozásé..., ahol minden egyes szó, olyan, mint égő kanóc a puskaporos hordó mellett. (...)"

"A hulladék valójában bennünket szelektál: képesek vagyunk-e megszabadulni a fölöslegünktől, avagy el tudjuk-e engedni a múltat?"


A könyv adatai:

Kiadó:                         Fekete Sas Kiadó

Megjelenés:                   2021

Oldalszám:                   120

Borító:                        Puhatáblás

Megvásárolható:          Fekete Sas Kiadó


Fülszöveg:

Losonczy ​Attila novellagyűjteménye a maga szűkszavúságában, végtelen fegyelmezettségével és empátiájával, hiúság nélküli emberszeretetével ritka értékű kötet. Megkapó tömörségű, olykor finoman ironizáló, versközelien gyémántcsiszolású kisprózájában feléleszti a szépirodalmi szociográfia műfaját. Kötetének egyik legidőszerűbb darabja a Csend-(elm)élet, amelyről eszünkbe jutnak az elmúlt másfél év kínjai: „A csend félelmetes. Oly síri. Ráébreszt önnön magányunkra és kisszerűségünkre. Félünk-rettegünk tőle, ezért kapcsolunk be tévét-rádiót otthon… ezért tömködjük be fülünket az mp3 fülhallgatójával, nehogy véletlenül észleljük önmagunk csendjét.” A szerző szereti ugyan embertársait, de azért gyakran alkot csattanós kis paródiákat is: többek között az Entellektüel népkonyhák helyezkedő, törtető írócskáiról, a Forgatáson nyűglődő statisztáiról, vagy éppen a Foglyokban felbukkanó, egyáltalán nem nagymamás szendvics- és tortafaló hölgyekről. És igazi vándormotívumként, arról a kétszer – Napirend, Gondtalanok – felbukkanó, idős házaspárról, akiknek a Lajcsi-féle kisbolt, illetve egy igazi kricsmi olcsó szeszei kínálnak megváltást.

Összefoglalva: jólesik napjainkban egy ilyen, tengerszem-tisztaságú kötettel találkozni, amelyben még egy mulatságos sakkfigura-dramolettet, a Ha a bábuk beszélnéneket is kihallgathatunk…
Petrőczi Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése