2020. december 10., csütörtök

2019. december

 Élő Ady, Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok


Kedves Olvasó!

Ezzel a poszttal zárom is a 2019-es olvasmányaimat. Remélem tetszett a blogom és továbbra is velem tartasz. ❤️ 

Élő Ady - Ady antalógia 

Nagyon tetszik a borító és az ötlet is, hogy egy karácsonyi könyvbe válogatták Ady Endre verseit. Érdeklődve kezdtem neki az olvasásának. Úgy érzem még közelebb kerültem Ady költészetéhez.

Az viszont nem tetszett, hogy az egyik vershez rossz címet írtak és ezt rögtön észre lehetett venni, mert szinte egymást követő oldalakon ugyanazzal a címmel, de más szöveggel jelent meg két vers. Utána is néztem, és megtaláltam mind a két verset, természetesen abból az egyiknek más volt a címe 😔

Adott versek, részek végén a magyarázatok néha nagyon jók voltak, egyet be is jelöltem, de voltak olyanok is, amik unalmassá váltak és volt, hogy nem értettem miért is kerültek oda.

Összeségében nem bántam meg, hogy megvettem. Ezzel a könyvvel egy új gyűjteményt kezdtem el beszerezni😄

Értékelésem: ✯✯✯✯⭐

                              (4,5/5)

Fülszöveg:

Ady Endre költészete kaput jelent múlt és jelen között. Egyrészt ő maga is számtalan versében vont párhuzamot nemzetünk tragikus múltja és a 20. század elejének történelmi léptékű megpróbáltatásai között, másrészt Ady-szövegei kaput nyitnak az ő jelene és a mi jelenünk között is, hiszen ugyanazokat az erővonalakat tárja fel magában és a környezetében, amik minket is körülvesznek. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, mindegyikük azokat, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi – a versek között pedig megjelennek azok a reflexiók, amik kifejezetten ennek a kötetnek a kedvéért születtek, és amelyekből kiderül, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét, amitől száz év múltán is az irodalom tengerének felszínén tudott maradni.


Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok


Aranyos, szívhez szóló és megindító könyv. Tetszettek a rajzok, amik illettek a történetekhez.

Jó volt olvasni Szabó Magda karácsonyi emlékeit. Karácsonyi hangulatot teremtett, díszbe öltöztetve lelkemet. 

Aki szereti az írónőt, annak ez a könyv nem maradhat le a polcáról.


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

A Daloljanak itt angyalok című kötetben Szabó Magda karácsonyi írásait gyűjtöttük össze. Esszéket, cikkeket, visszaemlékezéseket, novellákat és verseket, amelyek mindegyike tükrözi az írónő bensőséges kapcsolatát az ünneppel. Van köztük a saját gyermekkori karácsonyaira visszatekintő keserédes, vagy épp elmélyült emlékezés (Egy doboz fű Melindának; A vizibornyú), a csendes, önfeláldozó szeretet oltárára helyezett mécses (Nenő), a saját lelkiismeretébe tett utazás (Első levél Piroskának), elmélkedések a családi kötelékekben rejlő felelősségről (A családról; Mikor kapar a farkas), a harmadik rész pedig a karácsonyt, mint szentséget megéneklő írásoké.