2022. június 30., csütörtök

2022. június

Ellie Mackin Roberts: Olümposzi hősnők

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Orosz Andreának és a Kossuth Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a könyvet is!

Kívül belül csodás ez a regény. A könyv a görög mitológiák ismert és kevésbé ismert nő alakjait mutatja be. Istennők, titaniszok, nimfák, amazonok és emberek, akiknek a legendájáról lehet, hogy már korábban hallottak az olvasók, de azokat beárnyékolták a férfialakok, akik végre ebben a kötetben mellékszereplőké váltak. 

A könyv úgy épül fel, hogy az első oldalon a hősnők legismertebb legendájáról olvastam, mellette a női alak ábrázolása jelent meg, majd a következő két oldalon az írónő felvázolta az adott mitológiai lény történetét. 

Mindig is nagyon szerettem a mitológiákat, így nagyon örültem, amikor megláttam, hogy ez a könyv meg fog jelenni. Ahogy olvastam a történeteket annak is örültem, hogy végre helyre teszi a filmek elírásait, ferdítéseit. Ugyanakkor nekem a legjobban Gaia, Rheia és Kirké különálló története hiányzott. 

Az írónő ókoritörténész, ezáltal pedig végre valaki, akinek el tudom hinni, amit leírt. A történetekben mégis hétköznapi nyelvezettel könnyítette meg a mítoszok megértését. Remélem a jövőben még több könyvet fog írni a mitológiákkal kapcsolatosan. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Ennél sokkal nehezebb a dolgunk, ha morális tanítást keresünk az ókori görög mítoszokban. A legtöbbjüket nem is erre szánták. Az elmesélt történések után mintegy két és fél évezreddel könnyedén beleláthatunk mindenféle erkölcsi mondanivalót a mítoszokba, de jobban tesszük, ha ettől - legalábbis e könyv lapjain - tartózkodunk.
Az itt felsorakoztatott nőalakok között vannak erősek és gyengék, kemények és lágyak, eltökéltek és beletörődők egyaránt. Gyakran makacsok, de még gyakrabban kénytelenek megalkudni a helyzetükkel egy döntően patriarchális környezetben. Történeteik legalább annyira ijesztőek, mint amennyire reményt adóak. Mindenesetre tökéletesen megtestesítik azt, hogy mit jelent nőnek lenni egy férfiak számára berendezett világban."

"E kötetben szereplő nők közül talán Adromakhét határozza meg leginkább a férfiakkal való kapcsolata. Olyannyira így van ez, hogy Homérosz Iliászának fájdalmas jelentében, amikor meghal a férje, őt nem nevezi meg a szerző, csupán Hektór feleségeként utal rá. A neve azt jelenti: "férfiak csatája" - jól illik ez egy olyan asszonyra, akinek az életét (és talán a világ szemében az értékét is)  az ókor legnagyobb háborúja határozta meg."

"Dionüszosz valóban el is ment Nayoszra Ariadnéért, nem sokkal aztán, hogy a királylány elátkozta Thészeuszt. Ragyogó égi szekerén érkezett szatíroktól és más vidám kísérőktől körülvéve, s nyájas beszédével hamar megnyerte Ariadné szerelmét, akit úgy szeretett, ahogy a királylány megérdemelte. Miután feleségül vette, Dionüszosz elérte, hogy a halandó Ariadnét a halhatatlanok közé emeljék, és mindig hűséges férje maradt - még ha a neki rendezett ünnepségek bővelkedtek is erotikus rítusokban. A párnak számos gyermeke született, és Dionüszosz annyira szerette a feleségét, hogy menyasszonyi koronáját az égre helyezte csillagkép formájában. Ariadné a termékenység istennője lett."

"A görögök nem húztak éles vonalat saját isteneik és más népekéi között, abban hittek, hogy az összes isten együtt létezik és a föld különböző adottságai felett uralkodnak, jelentős átfedésekkel - akár előfordulhat, hogy az egyes népek ugyanazokat az istenségeket tisztelik más helyi nevek alatt."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Kossuth Kiadó

Megjelenés:                   2022

Megvásárolható:           Kossuth Kiadótól

Oldalszám:                   208

Borító:                        Keménytáblás


Fülszöveg:

Ravaszok, csábítóak, rettentőek, erényesek – akár isteni lények, akár halandók, a nők alapjaiban formálják a görög mitológiát, mégis régóta elhomályosítják őket a férfialakok. Ideje, hogy az ő történeteik is napvilágra kerüljenek!

Az Olümposzi hősnők a görög mitológia ötven lenyűgöző nőalakjának történetét meséli el, köztük olyan istennőkét és nimfákét, mint a fenséges Athéné, a háború istennője; a bosszúálló Nemeszisz, a megtorlás istennője; és a harcos amazonok királynője, Hippolüté. De találkozunk halandókkal és félistenekkel is, amilyen a hosszú szenvedést megélő Andromakhé, a gyilkos Klütaimnésztra, vagy a vidám Iphisz. Minden történethez rövid portré, megkapó ábrázolás és az adott nőalak mitológiai szerepének magyarázata tartozik. Dr. Ellie Mackin Roberts ókortörténész alapvető munkája napjaink szemszögéből enged betekintést ezeknek az emberfeletti nőknek a világába.