2022. november 1., kedd

2022. október

Limpár Ildikó (szerk.): Rémesen népszerű 
Szörnyek a populáris kultúrában 

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Kardos Lászlónak és az Athenaeum Kiadónak az újabb lehetőséget!

Idén olvastam el a Pszichiáter látott már? című fantasztikus könyvet. Abban a kötetben egy pszichiáter és egy irodalmár végig analizálta a népszerű regények főszereplőit. A humoruk és a sok új információ miatt egyszerűen imádtam azt a könyvet. Természetesen ezek után keresni kezdtem a hasonló regényeket, ekkor találtam rá a Rémesen népszerű című kötetre. 

Ahogy az már az előszóban kiderült ebben az antológiában közérthetően, mégis tudományos módszerekkel vizsgálódva írták meg az esettanulmányokat a populáris kultúrában megjelenő szörnyekről. Az írók a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE kutatócsoportjainak a tagjai. 

Úgy éreztem a könyv olvasása közben magam, mintha beültem volna egy egyetemi előadásra. Szakmai és nem szórakoztató irodalmi a szöveg, ezért gyakran nehéznek éreztem az olvasást. 

Az viszont nagyon tetszett a könyvben, hogy irodalmi alkotásokra és filmekre egyaránt utaltak, a fekete-fehér képek is adtak az olvasásélményhez. A kedvenc fejezeteim az "Életet adni az élettelen anyagnak" - Mary Shelley: Frankenstein (1818) - Panka Dániel és A Valóság szörnyetegsége Sobhan Dowd és Patrick Ness Szólít a szörny című regényében - Limpár Ildikó. 

Korábban elhatároztam, hogy a klasszikus szörnyekről is szeretnék olvasni, ebben a döntésemben sokat segített a Pszichiáter látott már? című könyvben a Drakuláról szóló fejezet. Ugyanakkor Frankensteinhez még nem éreztem túl közel magam, nem fogott meg igazán a szörny története, eddig. Hála a Rémesen népszerű című antológiának most nagyon kíváncsi lettem. A könyv és Viktor Frankenstein analizálása után elkezdett érdekelni vajon én is ennyi mindent észre vennék az eredeti műben. Tetszett, hogy a Jurassic Parkot is elemezte az író és megtudtam a fejezet végére mitől is frankensteini egy szörny. 

Szólít a szörny című filmet korábban már láttam, de úgy érezem még tartozom magamnak azzal, hogy elolvassam a könyvet is. Már megkoptak az emlékeim róla, de hála ennek a könyvnek elkezdtem visszaemlékezni a jelenetekre. Ugyanakkor érdekel a film és a könyv közötti eltérés, na meg szerintem más élményt fog nyújtani az olvasása a Rémesen népszerű című kötet elemzésének tudatában. 

Egy szó, mint száz örülök, hogy ezt a könyvet is elolvashattam. Szerintem a jövőben, ha a benne említett könyveket is elolvastam újra a kezembe fogom fogni. 


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"Valójában ez a szörnyszerűségének a legfontosabb alkotóeleme: addig szörnyű az ellene vívott harc, amíg kilátástalan."

"Míg a felnőttek számára a szörnyeteg elpusztításának toposza a mítoszokban a hős férfiasságát, erejét jelzi, a pszichológiában pedig az én kontroll alatt tartásának metaforája, addig azok a gyerekek, akik álmukban a Másikkal találkoznak, a szörnyet segítővé alakítják."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Athenaeum Kiadó

Megjelenés:                   2021

Oldalszám:                   310

Megvásárolható:          Athenaeum Kiadó

A művek szerzői:          Benczik Vera, Fekete I. Alfonz, Gyuris Norbert, Kérchy Anna, Limpár Ildikó,
                                    Pintér Károly, Rusvai Mónika, Sohár Anikó, Szujer Orsolya, Vancsó Éva


Fülszöveg:

A ​szörnyek népszerűsége töretlen, sőt felfelé ívelő: rémeink elválaszthatatlan részei mindennapi életünknek. De vajon mennyire értjük a szörnyeket, amelyeket mi magunk hozunk létre, csodálunk és félünk? Látjuk-e, mi köti össze a múlt ikonikus, frankensteini szörnyét a jövő mesterséges intelligenciájával? Mi köze van Marvel Kapitány macskájának az Alien-sorozathoz és miért félnek annyira a Star Trek kemény férfi karakterei az univerzum női szörnyeitől? Miért nem egyfélék a vámpírok, és miért kezdtek el fejlődni a zombik? Milyen szorongásainkat tárják fel az állati szörnyek és a különféle állat-ember és növény-ember hibridek?
Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt ez a népszerű regényeket és filmeket elemző tanulmánykötet – hogy minél jobban eligazodjunk saját világunk szörnyekkel teli térképén, vagyis jobban értsük félelmeinket és önmagunkat: a szörnyek által meghatározott embert.
Szerzők:
Benczik Vera, Fodor András, Gyuris Norbert, Kérchy Anna, Limpár Ildikó, Panka Dániel, Pintér Károly, Rusvai Mónika, Sohár Anikó, Szujer Orsolya, Vancsó Éva

Róluk lesz szó:
Mary Shelley: Frankenstein; Jurassic World-filmek; Ex Machina; William Gibson: Neurománc; 2001. Űrodisszeia; Én, a robot, Mátrix-trilógia és Terminátor-sorozat; H. G. Wells: Világok harca; Star Trek – The Original Series; Batman; Pókember; Marvel kapitány; Angela Carter: Esték a cirkuszban; Terry Pratchett: Vadkanapó; China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás, Richard Matheson: Legenda vagyok; M. R. Carey: Kiéhezettek; Daryl Gregory: Stony Mayhall második élete; Robert Holdstock: Lavondyss; Siobhan Dowd és Patrick Ness: Szólít a szörny